Filmtheaters eren samen de 100e geboortedag van Fellini

Foto: Wikimedia

Op maandag 20 januari 2020 is het precies honderd jaar geleden dat de invloedrijke filmregisseur Federico Fellini (1920-1993) werd geboren. Ter nagedachtenis aan de Italiaanse grootmeester vertonen de Limburgse filmtheaters Filmhuis De Domijnen in Sittard, Lumière Cinema in Maastricht en ook Filmhuis De Spiegel gezamenlijk twee hoogtepunten uit zijn rijke oeuvre.
Op 20 januari zal in Heerlen bij De Spiegel Otto E Mezzo (8½) te zien zijn.

Federico Fellini

Op 20 januari 1920 komt de Italiaanse filmregisseur Federico Fellini in Rimini, in het streng katholieke Italië ter wereld. Hij groeit uit tot een van de meest gevierde en onderscheidende filmmakers van de periode na de Tweede Wereldoorlog. Als kind van het beroemde Italiaanse Neorealisme toont Fellini in zijn eerste acht films de realiteit in anekdotische verhalen. La Dolce Vita (1960), misschien wel zijn bekendste film met daarin de beroemde scène van Mastroianni en Ekberg in de Trevifontein, wordt de laatste in deze stijl.

In Otto E Mezzo 8½ (1963), verwerkt de regisseur voor het eerst een subtiele vermenging van jeugdherinneringen, dromen, fantasieën, angsten en realiteit in zijn film. Het wordt de blauwdruk voor zijn latere werk waarin de visualisering van de innerlijke belevingswereld van de mens centraal staat.
Fellini’s oprechte interesse in de veelzijdigheid van de mens, zijn fascinatie voor muziek en entertainment en een volstrekt unieke stijl leveren hem de titel op van een van ‘s werelds grootste regisseurs ooit.

Otto E Mezzo (8½)

Sleutelfilm uit Fellini’s oeuvre, over een regisseur die worstelt met een artistieke crisis en belaagd wordt door onder anderen zijn vrouw, zijn minnares en zijn filmproducent. De film won twee Oscars waaronder die voor beste niet-Engelstalige film.

Zeer persoonlijk werk van grootmeester Fellini die – na zijn eigen internationale succes La dolce Vita – de balans van zijn carrière en persoonlijke leven opmaakt en het creatieve proces van het menselijk brein bestudeert. Zo worden beelden van een dansende prostituée op het strand, de overleden ouders van de regisseur, jeugdherinneringen aan een circus en een groep vrouwen die de regisseur met een zweep denkt te temmen, even logisch als onlogisch met elkaar verbonden.

De film is te zien op maandag 20 januari om 20.00. Voor tickets klik hier.

Programma 100 jaar Fellini

La Vita E Bella

  • Za 18 jan, 14:00 uur – locatie: Lumière Cinema, Maastricht
  • Ma 20 jan, 19:30 uur – locatie: Lumière Cinema, Maastricht
  • Zo 26 jan, 14:30 uur – locatie: Filmhuis De Domijnen, Sittard

Otto E Mezzo (8½)

  • Zo 19 jan, 16:00 uur – locatie: Lumière Cinema, Maastricht
  • Ma 20 jan, 20:00 uur – locatie: Filmhuis De Spiegel, Heerlen
  • Di 21 jan, 19:30 uur – locatie: Lumière Cinema, Maastricht

Reacties