‘Wei’: het verborgen leed van mensen met dementie en mantelzorgers

Foto: Filmstill uit ‘Wei’

De documentaire ‘Wei’, waarin filmmaker Ruud Lenssen uit Horst het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders heeft vastgelegd, is vanaf 19 januari ook te zien bij Filmhuis de Spiegel in Heerlen.
De film is een sensatie in Noord-Limburg, waar de film al een week lang volle bioscoopzalen trekt en er veel indruk maakt op het publiek.
Eerder ging de film in première op het prestigieuze documentairefestival IDFA en behoorde daar tot de top15 publieksfavorieten.

Dementie

‘Wei’ toont de impact van dementie op een gezin. In zijn eentje filmde Ruud Lenssen (33) zijn ouders gedurende de laatste twee jaar dat zijn vader nog thuis kon wonen.
Zijn werkwijze levert een zeer intieme film op waarmee Lenssen de worsteling rondom dementie en mantelzorg bespreekbaar wil maken: “De angst, de onzekerheid, de schaamte, de frustratie, het zit allemaal in de film. Om het vaak stille lijden van mantelzorgers zichtbaar te maken wilde ik die pijn zo eerlijk mogelijk weergeven. Ons zorgstelsel zit zo in elkaar dat er een enorme druk ligt bij mantelzorgers. In de film zie je wat dit voor een gezin betekent.”

De wei

De rode draad in ‘Wei’ is het paradijsje dat vader Jac heeft gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin.
De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan.
Moeder Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven.
Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij.

De Spiegel

De documentaire ‘Wei’ is bij Filmhuis de Spiegel in Heerlen te zien op:

  • Zondag 19 januari, 14:00 uur;
  • Woensdag 22 januari, 20:00 uur;
  • Donderdag 30 januari, 20:00 uur.

Tickets en meer info via https://www.filmhuisdespiegel.nl/programma/1154/wei/

Bijzonderheden

Bij de voorstelling van 19 januari is er een een inleiding en nagesprek met regisseur Ruud Lenssen.
Opgroeiend als verlegen jochie in een klein dorpje leerde Ruud Lenssen (Broekhuizenvorst, 1986) als vanzelfsprekend de kunst van het observeren.
Maar pas op de kunstacademie wist hij hier echt uitdrukking aan te geven. De liefde voor het genre van de documentaire lag voor de hand. De lessen van zijn jeugd manifesteren zich in alle films van Ruud Lenssen, onder andere vanwege de observerende stijl. Maar ook door de keuze voor maatschappelijk relevante thema’s die hij op een bescheiden en persoonlijke manier verbeeldt. Vaak zijn het immers die persoonlijke verhalen die inzicht bieden hoe om te gaan met de grote vraagstukken des levens.
Zondag 19 januari komt Ruud Lenssen langs voor een korte inleiding en om na afloop vragen te beantwoorden uit het publiek.

Filmstill uit ‘Wei’

Reacties

Cookieinstellingen