CineLOVA Laat Zien: Limburgse amateurfilms op tv

Still uit film 'In de greep van de onderstroom' van Jef Caelen
Foto: CineLOVA/Huis van de Kunsten

Na de culinaire hoogstandjes van Kerstmis hebben CineLOVA, L1 en het Huis voor de Kunsten Limburg op vrijdag 27 december aanstaande nog een filmtoetje op het menu staan: CineLOVA Laat Zien.
Van 13.00 tot 23.30 uur zendt L1 TV maar liefst 30 verschillende films (speelfilms, documentaires, vakantiefilms, filmportretten en reportages) van Limburgse amateurfilmers uit.

CineLOVA

Jaarlijks produceren Limburgse amateurfilmers individueel en/of collectief tientallen reportages, documentaires en speelfilms. Deze films zijn of waren te zien op amateurfilmfestivals in binnen- en buitenland. Een aantal films verdient een groter publiek. CineLOVA, het Limburgse platform voor non-professionele filmers, en het Huis voor de Kunsten Limburg selecteren daarom ieder jaar een aantal films voor CineLOVA Laat Zien.

De 30 films van Limburgse makelij die op 27 december aanstaande worden uitgezonden zijn speelfilms, documentaires, vakantiefilms, filmportretten en reportages.
Zo is onder meer de film Sprinter van Lou Kruisbergen te zien. Deze film was de allerbeste in de categorie ‘fictie’ tijdens de Limburgse Filmdagen 2019 en gaat over Anneleen. Nadat Anneleens moeder overleden is, gaat het helemaal verkeerd met haar vader. Opa vangt haar op en hoopt dat alles nog goed komt.
Daarnaast wordt ook de beste fictiefilm van het NOVA Filmfestival (het nationale amateurfilmfestival) vertoond tijdens CineLOVA Laat Zien. Namelijk In de greep van de onderstroom van Jef Caelen, een film over de aanvaarding van het onaanvaardbare: de vergankelijkheid.

De documentaire Wat als… die goud won in de categorie ‘non-fictie’ tijdens de Limburgse Filmdagen 2019 is ook te zien. Deze documentaire van Hub Boyens gaat over de voetballer Willy Dullens; over de tegenslag die ervoor zorgde dat er een einde kwam aan zijn voetbalcarrière.

Programma

CineLOVA Laat Zien toont ook vakantiefilms, reisverslagen en documentaires over verre oorden als Nieuw-Zeeland, de Canarische eilanden en New York, maar belicht ook plaatsen dichter bij huis, zoals het Klooster in Wittem en het Eyserbeekdal of Limburgse taferelen in een dorp en bij een Mariabeeldje. In het programma zijn ook filmportretten te zien onder andere van fotograaf en beeldend kunstenaar Fons Verhoeve en danseres Zoë Penders.

Kijk voor meer informatie over CineLOVA Laat Zien, het uitzendschema van 27 december en de filmbeschrijvingen op www.cinelova.nl.

Reacties