Op 11 juli 2019 wordt in het Duitse
Aken een geldautomaat tot ontploffing gebracht. Later die nacht houdt een arrestatieteam in een loods in Brunssum vijf verdachten aan. De mannen, in leeftijd variërend van 25 tot 37 jaar, stonden vandaag terecht voor de rechtbank in Zwolle. Zij hoorden de officier van justitie gevangenisstraffen eisen variërend van 7 tot 9 jaar.
Vanuit het
Openbaar Ministerie Oost-Nederland draaide al langere tijd een onderzoek naar plofkraken. In het kader hiervan werd een 31-jarige man uit Amsterdam door een observatieteam in de gaten gehouden.
Aken
Op 11 juli 2019 haalt de Amsterdammer vier mannen op en rijdt naar een loods in Brunssum. Van hieruit vertrekken vier mannen naar Duitsland, een 35-jarige man blijft achter bij de loods. In Aken wordt een plofkraak gepleegd op een geldautomaat bij een supermarkt. Boven de supermarkt is een vluchtelingenopvang, waar op dat moment mensen aanwezig zijn.
Nadat de auto is teruggekeerd bij de loods, wordt besloten
om een arrestatieteam te laten ingrijpen. In de loods worden vijf verdachten aangehouden. In de loods ligt ook ruim 114.000 euro aan contant geld, een bedrag dat past bij de buit van de plofkraak. Daarnaast treft het onderzoeksteam een ontsteker aan, onderdelen van de geldautomaat en plafondplaten afkomstig van de plaats delict in Duitsland.
Na de inval in de loods komen er al vrij snel aanwijzingen dat het vijftal ook betrokken is bij een plofkraak op 9 juli bij een geldautomaat in
Landgraaf. Daarbij is geen geld buitgemaakt. Het vijftal is op 9 juli te zien op beelden die zijn gemaakt door camera’s bij de loods. In de dagen ervoor is een voorverkenning gedaan bij geldautomaten in de buurt.
Pizzaschuiven
Bij een doorzoeking in de kelderbox van de 31-jarige Amsterdammer zijn explosieven aangetroffen. Hier zijn waarschijnlijk de ‘pizzaschuiven’ gemaakt. Dit is het gereedschap waar plofkrakers gebruik van maken. De schuif, waarin explosieven zijn bevestigd, wordt in de geldautomaat geschoven om de ontploffing teweeg te brengen.
Hoewel de verdachten zich beroepen op hun zwijgrecht, is er volgens het OM voldoende bewijs voor hun betrokkenheid. Dit blijkt uit de waarnemingen van het observatieteam, camerabeelden, getuigenverklaringen over de plofkraak in Aken, het tijdpad en de aangetroffen goederen.
Impact
In het requisitoir wees de officier van justitie op het enorme gevaar van plofkraken en de impact ervan op omwonenden en de maatschappij. Zowel in Aken als Landgraaf lagen er woonruimtes in de directe omgeving van de geldautomaat. In beide gevallen zijn er geen gewonden gevallen, maar de schade was enorm: ingestorte en ontzette muren, scheve deuren en gesprongen ruiten. De brokstukken werden over een grote afstand terug gevonden.
Als gevolg van plofkraken zagen banken zich genoodzaakt maatregelen te treffen; uit oogpunt van veiligheid besloten ze automaten ’s nachts buiten gebruik te stellen. De officier vroeg de verdachten: ‘Kijk je alleen maar naar de automaat en de mogelijke vluchtroute? Of zie je ook de woningen erboven en denk je aan de mensen die er liggen te slapen als jij de automaat laat exploderen?’
Medeplegers
Het OM is van mening dat alle vijf verdachten als medepleger van de plofkraken in Aken en Landgraaf kunnen worden aangemerkt. Zij hebben nauw en bewust samengewerkt en allemaal een belangrijke bijdrage gehad. Dat geldt volgens de officier ook voor de 35-jarige man die achterbleef in de loods. Voor de 31-jarige Amsterdammer staat ook het bezit van de explosieven op de tenlastelegging.
Alles afwegende vindt de officier van justitie celstraffen van 7 tot 9 jaar passend, waarbij ze bij het verschil tussen de strafeisen eerdere veroordelingen voor plofkraken heeft laten meewegen.