Mondriaan biedt een nieuwe dwangklachtentherapie aan, zonder exposure

Foto: Still uit trailer 'As Good As Its Gets'

Nergens heen kunnen omdat je bang bent dat je bacteriën verspreidt. Of geen boodschappen kunnen doen omdat je vreest dat er met HIV besmet bloed op de producten zit. Deze nare gevolgen kan OCS (Obsessieve compulsieve stoornis) hebben. Dwangmatige gedachten beïnvloeden het leven van de patiënt op extreme wijze.

De nieuwe cognitieve therapie Inference Based Approach (IBA) biedt uitkomst.
Deze manier van behandelen is onderdeel van een groot landelijk onderzoek geleid door Henny Visser (psychotherapeut en coördinator van de onderzoekslijn angst- en dwangstoornissen van GGzCentraal). Bij Mondriaan gaan de behandelaren Cindy Debie (GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut), Maud van Hoften (GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut) en Noor Verstappen (psychotherapeut, cognitief gedragstherapeut) deze IBA uitvoeren.

Wat is IBA?

IBA is er op gericht dwangklachten te behandelen zonder exposure. De patiënt wordt dus niet blootgesteld aan de situatie waarin de OCS getriggerd wordt. De behandeling kan een goed alternatief zijn voor OCS-patiënten die van reguliere cognitieve gedragstherapie niet opknappen. Of die therapie niet aandurven vanwege de exposure-component.

Cindy Debie: “Exposure is goed en helpt, maar is niet voor iedereen haalbaar. Bij IBA wordt er samen met de patiënt geredeneerd over de werkelijke situatie versus de verbeelding.”
Maud van Hoften vult aan: “Wanneer iemand op basis van de werkelijkheid kan besluiten dat de gedachten niet op feiten gebaseerd zijn, dan zijn het dingen die bedacht zijn en dus niet relevant”. Dus wanneer een patiënt leert zich in de voor hem moeilijke situatie te baseren op de feitelijke waarneming en op common sense – zoals hij of zij ook doet in situaties waarover er geen obsessie aanwezig is – is er geen twijfel en maakt hij zich geen zorgen over de mogelijke gevolgen. En daardoor ontstaat er vervolgens geen hoogoplopende emotie en geen aandrang om een dwanghandeling uit te voeren.

Aanmelden

Patiënten met de hoofddiagnose OCS kunnen zich aanmelden met een verwijzing van de huisarts.
Mondriaan biedt IBA momenteel alleen aan in onderzoeksvorm. Patiënten die willen deelnemen aan de studie worden willekeurig ingedeeld in ofwel de IBA conditie of de reguliere CGT conditie.
Patiënten kunnen pas starten met behandeling binnen dit onderzoek wanneer het minimaal een half jaar geleden is dat zij cognitieve gedragstherapie kregen voor dwangklachten.

Voor meer informatie zie www.arrIBA-studie.nl

Reacties