Dinsdag 10 december ‘Dag van de Mensenrechten’: Write for Rights

Foto: HeerlenMondiaal

Elk jaar op en rond 10 december klimmen veel mensen samen met Amnesty International in de pen. Verspreid over de hele wereld schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten. Ze schrijven naar mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden, omdat ze voor hun mening uitkwamen. En ze schrijven naar de onderdrukkers om hun te laten weten dat wat ze doen bekend is, dat deze vaak bewonderenswaardige mensen met een voorbeeldrol niet vergeten zijn en om voor hun goede zaak te pleiten. En dat schrijven is best succesvol.

Zo schreef de Ethiopische journalist Eskinder Nega, voor wie we eerder schreven: “In 2018 werd ik vrijgelaten. Niet omdat de regering van gedachten veranderde, maar omdat mensen de vrijlating eisten van gevangen activisten, journalisten en bloggers.”

Jeugdige activisten

Dit jaar schrijven we voor tien jeugdige activisten. Want ook veel jongeren strijden voor mensenrechten en worden het slachtoffer van starre regimes.
We schrijven dit jaar voor Jianne Turtle (13 jaar) in Canada, voor José Adrián (15 jaar) in Mexico, voor Magai Matiop Ngong (15 jaar) inZuid-Soedan, voor Emil Ostrovko (18 jaar) in Wit Rusland, voor Marinel Sumook Ubaldo (22 jaar) in de Filipijnen, voor Sarah Mardini (24 jaar) en Seán Binder (25 jaar) in Griekenland, voor Yiliyasijlang Reheman (26 jaar) in China en voor Ibrahim Ezz El-din (28 jaar) in Egypte.

Write for Rights Heerlen

In Heerlen vindt Write for Rights (voorheen ‘schrijfmarathon’ genoemd) plaats op 10 december in het SCHUNCK* Glaspaleis van 11:00 tot (bijna) 17:00 uur en in De Twee Gezusters van ± 17:30 tot ± 20:00 uur. Er zal voor de eerder genoemde personen worden geschreven. Voorbeeldbrieven zijn hiervoor beschikbaar.

Om ± 17:00 uur start de traditionele fakkeloptocht vanaf De Bongerd nabij de ingang van SCHUNCK* – Glaspaleis. De fakkeloptocht voert door het winkelcentrum van Heerlen en geschiedt in stilte, slechts begeleid door het geluid van een trom. De tocht eindigt om ± 17:30 uur bij ‘De Twee Gezusters’ (Luciushof) aan de Putgraaf.
Aansluitend aan de fakkeloptocht kan worden nagepraat, worden koffie, thee en broodjes geserveerd en wordt Write for Rights voortgezet.

Amnesty International afdeling Parkstad Limburg en HeerlenMondiaal nodigen u van harte uit om mee te komen schrijven in Heerlen.

Activiteiten in Heerlen:

  • 11:00 – 17:00 uur: Write for Rights in SCHUNCK* Glaspaleis
  • 17:00 – 17:30 uur: fakkeloptocht door het winkelcentrum van Heerlen
  • 17:30 – ± 20:00 uur: koffie en broodjes in De Twee Gezusters en vervolg van Write for Rights.

Reacties