Heerlen voert een subsidieregeling in voor groene daken en groene gevels

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Heerlen voert een subsidieregeling in voor groene daken en groene gevels.
Iedereen kan gebruik maken van de subsidieregeling: inwoners, woningcorporaties, bedrijven en verenigingen van eigenaren. Voor de komende 5 jaar is er één miljoen euro beschikbaar.
Wethouder Charles Claessens: “Met groene gevels en groene daken bespaar je niet alleen op je energierekening. 0ok help je mee aan een leefbare stad.”

Klimaatverandering

We hebben steeds vaker te maken met extreme regenval, langdurige droogte en hittegolven. Extreme regenbuien zorgen voor wateroverlast. Het rioolstelsel kan de grote hoeveelheden regenwater niet verwerken waardoor straten, tuinen en woningen blank komen te staan.

Energiebesparing en andere voordelen

Door de isolerende werking van groene gevels of daken, kan men energie besparen. Groen koelt in de zomer en houdt de warmte beter vast in de winter.
Andere voordelen zijn: het voorkomen van wateroverlast, minder CO2-uitstoot door energiebesparing, gezondere lucht, het stimuleren van biodiversiteit, en het terugdringen van geluidshinder en oververhitting van de bebouwde kom.

Hoogte subsidiebijdragen

De hoogte van de subsidiebijdrage hangt af van het soort groen wat er op komt.

  1. Een plantjesdak (dunne onderlaag): € 40,- per m²
  2. Een bloemendak (dikkere onderlaag) € 115,- per m²
  3. Een groengevel: € 115,- per m²
  4. Een geveltuin: € 25,- per m²

Meer informatie

Over de verschillen tussen de soorten groene daken en gevels zie www.waterklaar.nl.
Meer informatie over de subsidieregeling en een aanvraagformulier is op korte termijn, naar verwachting in de week van 9-13 december 2019, te vinden op www.heerlen.nl.

Reacties