IJsbaan tijdens tweede editie van Wintertijd Heerlen overkapt

Wintertijd Heerlen 2018
Foto: Heerlen.nieuws.nl

Pas over vier weken gaat Wintertijd van start, maar toch is deze week al begonnen met enkele voorbereidende werkzaamheden voor de tweede editie van dit Heerlense winterevenement. Wintertijd, dat dit jaar van 12 december tot en met 5 januari in het centrum van Heerlen plaatsvindt, zal dit jaar anders ogen dan de voorgaande editie.

IJsbaan krijgt overkapping

“Het Pancratiusplein blijft qua opzet hetzelfde als vorig jaar”, zegt Remco Mattaar van het organiserende evenementenburo Remcom die de nieuwe opzet van Wintertijd 2019 de dag van tevoren bij de gemeente heeft gepresenteerd. “Wezenlijk verschil is de overkapping van de ijsbaan, zodat er ook op minder goede dagen geschaatst kan worden. Vorig jaar is op sommige dagen vooral het schoolschaatsen erbij ingeschoten. Terwijl daar bijzonder veel animo voor was. Door de ijsbaan van een, in ons geval, transparante overkapping te voorzien tackel je dat probleem. Dan kan er ook bij regenachtig weer geschaatst worden en kunnen de lang vooraf gemaakte afspraken altijd doorgaan.”

Upgrade Bongerd

“Daarnaast slechts wat kleine aanpassingen op dit plein, dat vorig jaar toch min of meer de eyecatcher van Wintertijd was. Het ‘remvlak’ van de ijsglijbaan wordt wat langer, de aankleding van het Wintercafé wordt iets sfeervoller. De letters ‘I love Heerlen’ verplaatsen we naar het Maankwartier. Nee, over het Pancratiusplein waren wij en de bezoekers vorig jaar behoorlijk tevreden. Dit jaar hebben we dan ook speciaal gekeken naar het andere plein, de Bongerd. Dat gaan we dit jaar iets anders doen. Sfeervoller, met meer activiteiten en een andere opzet.
De tipi-tent, vorig jaar nog de uitvalsbasis van Lex Nelissen, vervangen we dit jaar door een Almhütte. Daarin komt Theater Lexor, met een brede programmering van cabaret en live muziekoptredens. Die vinden overigens ook in het Wintercafé plaats.
Verder komt er op de Bongerd dit jaar een aparte curlingbaan. Vorig jaar kon er op de gewone ijsbaan gecurld worden, maar we kiezen nu voor een aparte baan waar bedrijven of groepen kunnen komen curlen en borrelen.”

Sfeer

“We kleden het allemaal sfeervol aan, met een kampvuur, een carrousel, en een grote zogenaamde Megasol – een hele grote parasol – die het middelpunt moet gaan worden voor activiteiten, vooral gericht op de kinderen. En de grote Kerstbal van vorig jaar, die komt dus wél terug. Verder wat meer typische kerstmarkt-dingen zoals een grote schwenk-grille en eetkraampjes, want op de een of andere manier willen mensen bij een winterevenement toch ook wat ‘kneuterigheid’.

In combinatie met een goed verlichtingsplan voor het hele evenement en met een programmering van leuke activiteiten en optredens moet dat gevoel bij de bezoekers er zeker komen. We proberen iedereen een beetje dat gevoel terug te geven van Serious Request 2015, toen het Glazen Huis hier in Heerlen stond. Daar spraken de mensen toen en soms nu nog over, dat gaf een soort gevoel van lokale saamhorigheid.
De mensen die Wintertijd bezoeken moeten het gevoel krijgen dat ze iets gemist hebben als ze er niet geweest zouden zijn.”

Activiteiten

Er worden tal van activiteiten georganiseerd, te veel om op te noemen.
De officiële opening is op 13 december, met ’s avonds de band Tonca in het Wintercafé en Cataplana in de Almhütte. De dagen erna wisselen optredens en (ludieke) activiteiten elkaar af, ’s middags en ’s avonds, voor jong en oud.
Theater Lexor, een Kerstbingo, koekjesbakken, après ski-party, foute kersttrui-borrel, kerststukjes maken, Top2000 Tieëkezingen, de Kerstmannenloop, de nieuwjaarsroetsj et cetera.

Carnaval

Het afsluitend weekend van 3, 4 en 5 januari staat in het teken van carnaval. Met de abdicatie van de huidige en de proclamatie van de nieuwe Sjtadsprins en het Leedjeskonkoer van de Winkbülle kan Heerlen zich dan gaan opmaken voor het volgende evenement.

Reacties