Oud-karttopper Jordy Koullen laat na negen jaar zijn talent weer zijn

Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Talent verloochent zich niet, dat bewees karter Jordy Koullen afgelopen weekeinde in Genk wel tijdens de laatste ronde van de Dutch Rotax Max Challenge. De 27-jarige Heerlenaar deed voor het eerst sinds 2010 weer mee in de Senioren-klasse en won op een regenachtig circuit prompt beide races. Met dank aan zijn werkgever SP Tuning, waarbij hij sinds dit jaar in dienst is als monteur.

Goed in regen

“Ik heb weer laten zien dat ik het kan, heb mijn visitekaartje afgegeven”, zei Jordy triomfantelijk. “Ik ben altijd wel goed in de regen. Maar nu ga ik wel weer terug de luwte in als monteur.” Want de snelle Limburger stopte in 2010 al met karten. Met al zijn kennis die hij in de jaren daarvoor opdeed, is hij uitgegroeid tot een begeerd monteur. In die hoedanigheid werkt hij sinds een paar maanden voor SP Tuning.
De eigenaar van het team, Stan Pex, had hem in eerste instantie gevraagd om dit weekeinde in Genk mee te doen om tijdens wedstrijden de motor te testen. Maar toen bleek dat zou regenen, had dat even niet zo’n zin. Jordy reed niettemin toch gewoon mee zoals gepland, maar ditmaal om de winst. Dat hem dat twee keer overtuigend lukte, toonde aan dat zijn team de zaken uitstekend voor elkaar heeft én dat Jordy het racen nog altijd niet is verleerd.

Poleposition

“Ik had hiervoor een paar weken geleden meegedaan aan een monteursrace. Dat ging al perfect. De Kart Republic waarmee we bij SP Tuning rijden, is een supergoede kart. Anders kan ik niet zo presteren.” Dat hij dit weekeinde erg snel was, bleek al tijdens de kwalificatie. Hij snelde daarin naar de poleposition en maakte daarmee overduidelijk wat zijn plannen waren voor het weekeinde. “Het pakte allemaal nog beter uit dan ik had verwacht.”

Imposant palmares

Op zich een logische gedachte, aangezien Jordy al bijna negen jaar geen competitie meer had gereden. Maar wie een blik wierp op zijn imposante palmares wist meteen dat hij niet zomaar een rijder is. Zo werd hij in 2003 kampioen bij de Mini’s in België, een jaar later gevolgd door de derde plaats in het BMC-kampioenschap bij de Rotax Max Junioren. Het volgende seizoen werd hij zelfs kampioen op een kart van Birel om in 2006 Junioren-kampioen te worden bij de NAB. In 2008 werd hij vicekampioen in het BMC-kampioenschap bij de Senioren en na een jaar geen competitie werd hij in 2010 Senioren-kampioen in zowel het BMC- als het BNL-kampioenschap.

Plezier

“2010 was een echt topjaar. Ik heb het toen heel erg naar mijn zin gehad.” Dat laatste gold overigens ook voor afgelopen weekeinde, maar dat zal niemand verbazen. Wat zijn prestatie extra mooi maakte, vond Jordy, was dat hij in een rechtstreeks duel een GP3-coureur had verslagen. “Dat voelt wel lekker. Zeker omdat ik zo lang niet meer heb gereden. Ja, ik heb veel plezier gehad.”

Nu de race erop zit, gaat hij ‘gewoon’ weer aan de gang als monteur voor ‘zijn’ rijders bij SP Tuning. Natuurlijk had hij graag nog vaker gereden, maar gelukkig haalt hij ook heel veel voldoening uit zijn werk. “Ik vind het mooi die jongens te begeleiden, ze te zien groeien, beter te maken. Daar geniet ik van.”

Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Reacties