Limburgs startsein Nationaal Schoolontbijt in Hoensbroek

Foto: Nationaal Schoolontbijt

Op maandag 4 november geeft burgemeester Emile Roemer samen met Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)-ambassadeur Erben Wennemars het startsein voor het Nationaal Schoolontbijt in Limburg.
Emile Roemer en Erben Wennemars ontvangen deze ochtend 28 collega-burgemeesters, wethouders en bestuurders uit heel Limburg voor een gezond ontbijt op de unieke nieuwe locatie van Basisschool Wonderwijs in Hoensbroek.

46.885 Limburgse kinderen aan het Nationaal Schoolontbijt

Dit jaar vindt van 4 tot en met 8 november de 17e editie van het Nationaal Schoolontbijt plaats. Landelijk zijn 2.750 scholen aangemeld, meer dan een half miljoen kinderen!
In Limburg doen dit jaar maar liefst 246 locaties mee aan het Nationaal Schoolontbijt. Dat zijn 46.885 kinderen en hun docenten.
Door deel te nemen aan het Nationaal Schoolontbijt ervaren kinderen wat écht gezond ontbijten is volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.
De noodzaak om dit thema aan te pakken is hoog. Nog steeds ontbijten kinderen niet iedere dag of ontbijten ze heel ongezond.
Dit jaar ontvingen Limburgse scholen financiële steun voor het Nationaal Schoolontbijt van Rabobank Limburg en Jong Leren Eten.
Ook gaat in elke gemeente een schoolklas op bezoek bij de burgemeester op het gemeentehuis. Daar gaan ze samen ontbijten en gaan ze in gesprek over een gezonde leefstijl.

Bestuurdersontbijt

De week van het Nationaal Schoolontbijt start op maandag 4 november met een bestuurdersontbijt.
Burgemeesters, wethouders, gedeputeerde Robert Housmans, maar ook onder andere JOGG, GGD Zuid Limburg, Rabobank Limburg, Huis voor de Sport Limburg, Healthy Sisters en Jong Leren Eten krijgen een gezond ontbijt aangeboden. ‘De gezonde omgeving voor de jeugd’ staat in deze bijeenkomst centraal. Erben Wennemars inspireert de aanwezigen om vooral samen te werken om een gezonde omgeving voor de jeugd te creëren. Geen enkele partij kan dit alleen realiseren. Daarnaast wordt ingegaan op hoe bedrijven en lokale organisaties gemeenten kunnen helpen om burgers gezonder te maken.

Heel Limburg gezond

Limburg heeft grote gezondheidsachterstanden en zet stevig in om deze achterstanden in te lopen, de zogenaamde trendbreuk. Op alle niveaus, van preventie tot zorg, werken partijen samen om de Limburgse jeugd alle kansen te geven om gezond op te groeien.
Dat wordt gedaan door: het gezonder maken van de omgeving waarin de jeugd opgroeit (Jongeren Op Gezond Gewicht); de inrichting van een gezondere sportomgeving (TeamFit); een verlengde schooldag met meer beweegmomenten en gezamenlijke gezonde lunch (de Gezonde Basisschool van de Toekomst), ondersteuning achter de voordeur voor kinderen die al overgewicht hebben (Your Coach Next Door) en specifieke hulp voor zwangeren en jonge moeders (Kansrijke Start).
Al deze partijen werken samen zodat gezond opgroeien in Limburg heel gewoon wordt.

Reacties