Heerlenaar krijgt 34 maanden cel voor witwassen bitcoins

Foto: Rechtbank.nl

De rechtbank Overijssel veroordeelde dinsdag 22 oktober een 53-jarige man uit Heerlen tot een gevangenisstraf van 34 maanden voor ‘gewoonte-witwassen’ (*).
De man heeft samen met anderen gedurende een langere periode een grote hoeveelheid bitcoins en grote geldbedragen verworven, voorhanden gehad, overgedragen en omgezet, terwijl hij wist dat deze bitcoins en geldbedragen van misdrijf afkomstig waren.
Daarnaast zijn 3 appartementen van de veroordeelde verbeurd verklaard, die een waarde hebben die hoger ligt dan het vastgestelde wederrechtelijk verkregen voordeel van bijna 100.000 euro.

Witwassen drugshandelopbrengst

De Heerlenaar heeft zich volgens het Openbaar Ministerie, samen met zijn partner, een 61-jarige vrouw, twee├źnhalf jaar lang schuldig gemaakt aan het witwassen van crimineel verworven geld, verdiend met onder andere drugshandel, door bitcoins om te zetten in contant geld.

Bitcoinwisselingen

Volgens het OM hebben de verdachten ruim een ton wederrechtelijk verdiend aan de bitcoinwisselingen die zij tussen 18 december 2014 en 19 april 2017 hebben gedaan.
De officier van justitie: “In totaal werd op de onderzochte bankrekeningen ruim 3,5 miljoen geboekt, afkomstig van bitcoinwisselingen. Als we kijken naar de gewisselde bitcoins bij de exchanges, zien we een totaal geboekt bedrag van ruim 3,7 miljoen euro. Hier zit ook een bedrag bij dat met debetkaarten werd opgenomen.”

(*)

Iemand maakt zich schuldig aan gewoonte-witwassen wanneer hij zich herhaaldelijk schuldig maakt aan de opzettelijke vorm van witwassen waarbij hij ten tijde van de gedraging weet dat het voorwerp dat hij verbergt of verhult uit misdrijf afkomstig is.

Reacties