Slokje Òs Gebrook: Hoensbroek heeft nu zijn eerste buiten-watertappunt

Foto:

Sinds donderdag 10 oktober 2019 staat er op het Gebrookerplein een watertappunt.
Wethouder Charles Claessens (duurzaamheid) tapte daar het eerste ‘slokje Òs Gebrook’.
U kunt hier voortaan gratis een flesje drinkwater tappen.
Het water is van WML: veilig en zuiver, hetzelfde kraanwater als bij u thuis!

Watertap

Gemeente Heerlen investeert in een gezonde en duurzame leefstijl. De watertap in Hoensbroek is een van de watertappunten die voortkomen uit een collegebesluit van 2018. De gemeente is bezig met de voorbereiding om nog tientallen watertappunten te plaatsen in scholen en in de buitenlucht.

Om 13.00 uur werd de watertap in gebruik genomen door wethouder Charles Claessens (Duurzaamheid): “Wij bereiden de aanleg van tientallen watertaps voor om een gezonde en duurzame leefstijl te stimuleren. Water bevat geen enkele calorie. Daarnaast is kraanwater veel duurzamer dan bronwater in een fles.”

Samenwerking met GGD Zuid-Limburg en WML

Gemeente Heerlen is een ‘jongeren-op-gezond-gewicht’-gemeente (JOGG-gemeente). Bij de uitvoering van het project werkt de gemeente samen met de GGD Zuid-Limburg om een gezonde leefstijl te stimuleren. Vooral op de scholen is het belangrijk dat kinderen wennen aan de neutrale smaak van water. Het water in de watertappunten wordt geleverd en gecontroleerd door WML. Het is hetzelfde kraanwater als thuis: veilig en zuiver.

Waarom kraanwater milieuvriendelijker is

Een halve liter bronwater in een fles veroorzaakt door productie, verpakking en transport 300x zoveel CO2 uitstoot in vergelijking met dezelfde hoeveelheid kraanwater. Daarnaast gooien we in Nederland per dag 500.000 plastic bronwaterflesjes weg. Mensen die kraanwater drinken gebruiken veel vaker een eigen herbruikbare fles, beker of bidon. En zo leidt het drinken van kraanwater ook tot een minder hoge afvalberg, zwerfafval en plastic soup in de zee of rivier.