Max Verstappen eindigt als derde in Grand Prix Singapore

Foto: Verstappen.nl

Max Verstappen is als derde geëindigd in de Grand Prix van Singapore. Op het Marina Bay Street Circuit reed Max een foutloze race, waarbij hij in de slotfase de forse druk van Lewis Hamilton wist te weerstaan om zo zijn zesde podium van het seizoen te pakken. Sebastian Vettel scoorde zijn eerste overwinning van dit jaar. Charles Leclerc maakte het feest voor Ferrari compleet door als tweede te finishen.

Op de vraag of hij tevreden is met zijn derde plaats, antwoordt Max na de race: ‘Jazeker. De hele race ging goed en de snelheid was wel okay. Ik ben blij om weer op het podium te staan, vooral na gisteren toen we duidelijk snelheid tekort kwamen Het is altijd lastig om hier in te halen, dus om het op strategie te doen is erg positief. We hebben een hoop punten behaald. Er zijn weer veel zaken om te analyseren en om aan te werken, maar evengoed ben ik blij met deze top drie finish.”

Raceverloop

Verstappen neemt het verloop van de race door: “De start was goed genoeg. In het begin van de race ging iedereen erg langzaam, dus iedereen zat dicht bij elkaar. Daarna kreeg ik wat moeilijkheden met de banden. De banden werden te koud achter doordat we zo langzaam reden, dus gingen we naar binnen. Dat was eigenlijk best een goede beslissing. We konden de undercut op Lewis Hamilton uitvoeren. Vanuit daar ging het erom om de banden te managen. Het was ook een beetje lastig met de herstarts na de safetycars, omdat de banden dan best koud zijn. Normaal gesproken is dat niet ons sterkte punt. Soms hebben wij er wat meer last van, maar deze keer was het gewoon prima.”

Ondanks de drie safetycar fases vond Max het dan ook een zware race: “Je moet je banden opwarmen tijdens de safetycar. Dat is harder werken dan gewoon mijn rondjes rijden. Het is altijd een zware race, vooral op het einde met Lewis die achter mij aan het pushen was en acht ronden nieuwere banden had. Dat was goed en zorgt ervoor dat je tot het einde voluit gaat. Het is een goede workout’, sluit Max af met een knipoog.

Onder warme omstandigheden van ruim 30 graden gaat de Grand Prix van Singapore van start, waarbij de gehele top tien op de zachte banden de race aanvangt. Max komt goed weg van zijn plek en weet de vierde positie te behouden. De vanaf pole gestarte Charles Leclerc pakt de leiding, gevolgd door Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Nico Hulkenberg en Carlos Sainz raken elkaar bij bocht vijf. De Spanjaard moet met zijn McLaren de pits opzoeken met een lekke band. Ook George Russell komt niet ongeschonden de eerste ronde door en moet een nieuwe neus halen.

Als aan een touwtje rijdt de top zes binnen zes seconden van elkaar tijdens de openingsfase. In ronde 20 gaan Verstappen en Vettel tegelijkertijd de pits in. Na een snelle stop van 2,3 seconden, komt Max als twaalfde terug op de baan met een nieuw setje harde banden onder zijn auto gemonteerd. In zijn outlap haalt Max de voor hem liggende Nico Hulkenberg in. Leider Charles Leclerc stopt één ronde later en valt terug tot achter Ferrari-stalmaat Vettel en vóór Verstappen.

In ronde 26 komt leider Hamilton binnen en hij valt terug tot plek acht, achter Verstappen. Hierdoor komt Antonio Giovinazzi voor het eerst in zijn carrière aan de leiding te liggen. Ondertussen komen Vettel, Leclerc en Verstappen enkele mannen uit het middenveld tegen die hun stop nog moet maken. Na enkele mooie gevechten is de orde weer hersteld. Vettel leidt de race, vóór teamgenoot Leclerc en Verstappen op P3.

Safetycar

In ronde 34 raken Daniel Ricciardo en Antonio Giovinazzi elkaar, waarbij de Australiër een lekke band oploopt. Twee ronden later crasht George Russell bij bocht acht na een touché met Romain Grosjean. De Brit is ongedeerd, maar het betekent wel de eerste uitvalbeurt voor een Williams-coureur dit seizoen. Als gevolg komt de safetycar de baan op.

De baan wordt in ronde 41 weer vrijgegeven. Bij de herstart krijgt Lance Stroll een lekke band na een gevecht met Pierre Gasly. Teamgenoot Sergio Perez moet zijn Racing Point enkele ronden later langs de baan parkeren met technische problemen. De safetycar komt wederom naar buiten.

De safetycar komt in ronde 48 weer naar binnen. Pierre Gasly haalt daarbij daarbij Kevin Magnussen in voor P8. Teamgenoot Daniil Kvyat probeert vervolgens Kimi Raikkonen voorbij te steken, maar de twee raken elkaar. De voorwielophanging van de Alfa Romeo van Raikkonen breekt af en de Fin parkeert zijn auto bij bocht één, wat voor een derde safetycar-fase zorgt.

Na twee ronden achter de safetycar wordt de race weer hervat. Hamilton voert op zijn nieuwere banden de druk op achter Verstappen. Tot een aanval weet de Brit echter niet te komen. Verstappen komt als derde over de finish en pakt hiermee zijn zesde podium van het jaar. Aan kop wint Vettel zijn eerste race van het seizoen, terwijl Charles Leclerc er een Ferrari één-twee van maakt. Achter Verstappen eindigen de Mercedessen van Hamilton en Valtteri Bottas op plek vier en vijf, terwijl Alexander Albon als zesde over de streep komt. Lando Norris wordt in zijn McLaren ‘best of the rest’ op plek zeven. Gasly, Hulkenberg en Giovinazzi completeren de top tien.

Bron en tekst: Verstappen.nl