Zondag 15 september ‘Open Monumentendag’ in Heerlen

Het Nederlands Mijnmuseum, gratis te bewonderen tijdens de Open Monumentendag Heerlen.
Foto: Heerlen.nieuws.nl

Op zondag 15 september organiseert de werkgroep Open Monumentendag Heerlen een tocht langs 153 karakteristieke panden. Enkelen zijn deze dag gratis toegankelijk voor publiek.
De routes en een overzicht van de gratis openstellingen kunt u zondag 15 september tussen 11.00 en 17.00 uur gratis ophalen in de ontvangsthal van Hotel van der Valk Heerlen. Gaat u met de auto, houd dan rekening met de omleidingen en volg de borden.

Plekken van Plezier

‘Plekken van Plezier’ is het landelijke thema van Open Monumentendag 2019.
De werkgroep ‘ Open Monumentendag Heerlen’  heeft in 2018 een boek uitgebracht met daarin de 153 Rijksmonumenten die Heerlen rijk is. Dit jaar bieden zij u de mogelijkheid om nogmaals 153 panden te bezichtigen. Gebouwen die weliswaar geen Rijksmonument zijn, maar wel behoren tot de meest karakteristieke panden van Heerlen.
Er zijn 4 handzame en overzichtelijke routes samengesteld die u gratis kunt afhalen.
Alle bijbehorende foto’s en teksten zijn te vinden op de website www.openmonumentendagheerlen.nl.

U kunt de routes niet alleen op zondag 15 september gebruiken om de karakteristieke panden van Heerlen te bezichtigen. U kunt dat ook later en in etappes doen.
De kaarten, de informatie en de foto’s blijven ook na de open monumentendag via de website openmonumentendagheerlen.nl beschikbaar.

Gratis geopend

Daarnaast zijn tijdens de Open Monumentendag onderstaande panden gratis opengesteld van 12.00 tot 17.00 uur. Het is niet nodig om u aan te melden voor een bezoek.

  • De Vondst, centrum voor archeologie in Limburg / Restauratieatelier Restaura Raadhuisplein 20 (centrum);
  • Nederlands Mijnmuseum, Museumpad 2 (centrum);
  • Broederhuis en Broederschool, Kerkraderweg 7-9 (Molenberg), rondleidingen om 12.00 en 15.00 uur;
  • Andreaskerk, Palestinastraat 326 (Heerlerbaan).

Rijksmonumenten Heerlen

Mensen spreken vaak over Heerlen als een niet-monumentale stad. Geheel ten onrechte, want Heerlen kent maar liefst 153 Rijksmonumenten!
Deze zijn in een bijzonder mooi boek beschreven en getoond.
‘Rijksmonumenten Heerlen’ is een boek van 256 pagina’s met een harde kaft. Het boek zet Heerlen op een andere manier op de kaart; als een stad met een bijzondere en rijke historie en als een stad die steeds meer oog krijgt voor haar eigen schoonheden. De boeken zijn inmiddels vrijwel uitverkocht.

Open Monumentendag Heerlen

Open Monumentendag Heerlen wordt georganiseerd door de gelijknamige werkgroep.
In deze werkgroep zijn vertegenwoordigd: gemeente Heerlen, Historisch Goud, LGOG Parkstad Limburg, Vrienden van SCHUNCK*, Stichting Historische Kring Land van Herle, VVV Zuid Limburg en de Stichting Cyclocross Heerlen.

Omleidingen

De Open Monumentendag valt in de periode waarin er gewerkt wordt aan de Parallelweg in Heerlen en de op- en afrit naar de N281.
Het Van der Valk Hotel Heerlen is komende zondag met de auto alleen bereikbaar via de N281 vanuit noordelijke richting (Eindhoven/Sittard). Verkeer komende vanuit zuidelijke richting (Aachen) wordt via de afrit Heerlen Noord (voorbij Woonboulevard) omgeleid.

Alle informatie over de activiteiten tijdens de Open Monumentendag Heerlen is terug te vinden op de site.

Reacties