2e editie van UNFRAMED – Graffiti & Street Art Festival in Heerlen

Foto: UNFRAMED

Van 13 tot en met 21 september vindt in Heerlen de 2e editie van het Graffiti en Street Art Festival ‘UNFRAMED’ plaats. Het evenement heeft als doel om de legendes, iconen en hedendaagse grootheden uit de internationale Graffiti- en Street Art-scene samen te brengen en te tonen op één evenement dat zijn gelijke wereldwijd niet kent.

Na de zeer succesvolle 1e editie in 2018 pakt de organisatie dit jaar nog breder uit: naast een omvangrijke expositie met vele unieke werken, vindt er wederom een omvangrijke ‘Graffiti Jam’ plaats: een kleurrijke gebeurtenis waarbij tientallen beroemde graffiti artists op 15 en 16 september live aan het werk te zien zullen zijn.
Toegevoegd is in 2019 onder meer het ‘Side Event’ in Aachen (D), een internationale preview waar eveneens een UNFRAMED -expo plaats vindt (opening: 8 september 14.00 uur in ‘Depot Talstraße’).
Daarnaast kan men genieten van het nieuwe ‘Centrum Event’, waarbij er diverse programma’s in het centrum van Heerlen uitgerold worden.
Het ‘Main Event’ is net zoals in 2018 in de 2.200 m² grote, oude, industriële Pliegerloods aan de Voskuilenweg 61 in Heerlen.

[Achtergrondinfo]

UNFRAMED is in 2018 ontstaan door een initiatief dat voortkwam uit Stichting Getting Up en enkele actieve, hedendaagse graffiti artists. De Heerlense stichting bestaat uit een groep culturele ondernemers uit de regio en timmert al enkele jaren aan de weg met vindingrijke en kunstzinnige initiatieven. Daarbij heeft men inmiddels een reeks spraakmakende projecten op het gebied van Graffiti en Street Art in binnen- en buitenland georganiseerd en uitgevoerd.
De stichting is in Heerlen ontstaan, de stad met de meeste muurschilderingen van Nederland, velen van de allerhoogste kwaliteit. Met recht de Street Art-hoofdstad van Nederland.
Vanaf 2019 krijgt UNFRAMED een duidelijke eigen identiteit en wordt het evenement vanuit Stichting UNFRAMED georganiseerd.

[Expo]

De expo in C-Mill Nxt Door (oude Pliegerhal) beslaat ruim 2.200 m2. De werken die er hangen, zijn te bewonderen én te koop. Aanleunend zal er op dezelfde locatie tijdens de ‘Graffiti Jam’ op 14 en 15 september live graffiti art worden gemaakt door de grootste namen uit het segment. UNFRAMED wil hiermee straatartiesten, kunst(ver)kopers en urban art-liefhebbers van alle leeftijden samen brengen middels expositie, educatieve rondleidingen, workshops en live acts.

[Graffiti historie]

Beroemde graffiti-artiesten van over de hele wereld zullen naar Heerlen afreizen tijdens deze week om zichzelf en hun werk te laten zien aan het grote publiek. Denk aan T-Kid 170, Sofles of de 1UP Crew . Artiesten die in de jaren ’70 al actief waren in New York, maar ook hedendaagse grote namen. Het thema van de expositie is dan ook een graffiti-reis terug in de tijd. Zo leren bezoekers dat graffiti ‘de moeder’ was van street art (inmiddels zeer populair op vele Heerlense gebouwen) en loopt men volgens een route steeds een beetje verder terug in de tijd naar oudere graffiti-stijlen. Het is een ontdekkingstocht: “Hoe begon dat ooit en hoe kan het dat Heerlen ineens dé Street Art-hoofdstad van Nederland is geworden?”

Programma Heerlen

Main Event / Pliegerhal

  • 13 september 2019 / 19u : Openingsevenement van de expositie voor genodigden;
  • 14-15 september 2019 / 10-18u : Grote Graffiti Jam waarbij vele, legendarische graffiti artists live aan het werk te zien zijn. Dansprogramma op zaterdag;
  • 16-20 september 2019 / 10-18u : Expo & dagelijkse educatieve rondleidingen, workshops en masterclasses, nog altijd te boeken via de organisatie.

Centrum Event

  • 14 september 2019 : Break Dance Battle & Graffitiworkshops;
  • 16-20 september 2019 : ‘Roof Top Secret’ , Filmavond in Quatro Cinema, expo in etalages + diverse programma’s;
  • 21 september 2019 / 21u: Muziek / Hiphop Night.

Programma Aachen

  • 1-8 september: realisatie van mural op de bunker aan de Hein-Janssen-Strasse;
  • 8 september: onthulling van de mural & opening van de UNFRAMED-expo in het ‘Depot Talstraße’ – een oude remise in het centrum van Aken die als cultuurcentrum in gebruik is.

UNFRAMED festival

Reacties