LAT – nieuwe expositie in SCHUNCK over wonen in een collectief

Foto: SCHUNCK

Een betaalbare woning midden in de stad of op het platteland? Voldoende privacy én goed contact met de buren waarmee je extra faciliteiten deelt? Klinkt als een utopie. Maar niets is minder waar!
Culturele instelling SCHUNCK in Heerlen toont in een nieuwe expositie (van 7 september tot en met 1 december) een zevental internationale co-housing projecten; een mogelijk woonmodel voor de toekomst: wonen in een collectief.

De samenleving verandert en daardoor ook de behoefte of zelfs de noodzaak om alternatieve woonmodellen te creëren. Veranderende gezinssamenstellingen, stijgende huur- en koopprijzen en het verlangen naar saamhorigheid in een individualistische samenleving leiden tot de herontdekking van collectieve woonvormen.

Burgerparticipatie

Deze expositie richt zich voornamelijk op projecten die tot stand zijn gekomen door burgerparticipatie waarbij burgers optreden als initiator, opdrachtgever, ontwikkelaar en eindverantwoordelijke. De initiatiefnemers, vaak een groep gelijkgestemden, opereren zelfstandig en hebben dus invloed op het ontwerp, de financiën en het verloop. Iedere groep heeft andere woonwensen dus elk project is uniek. Projecten uit Nederland, Duitsland, Zwitserland en België komen aan bod.

Tentoonstelling

De tentoonstelling, gratis te bezoeken op de eerste verdieping van het SCHUNCK Glaspaleis, is interessant voor iedereen die op zoek is naar inspiratie over wonen en alternatieve woonvormen.

Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 09:00 – 17:30 uur en op zondag van 11:00 – 17:00 uur.

Fotobijschrift: Co-housing project Brutopia in Brussel. Hier wonen 29 gezinnen in een passief appartementencomplex met gemeenschappelijke tuin, dakterras en wassalon.
Het project won The Blue House prijs voor duurzaam en betaalbaar bouwen in 2013.