De vondst vertelt: expositie over verhalen van inwoners Parkstad uit WOll

Foto: De Vondst

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de regio Heerlen werd bevrijd.
De verhalen van bezetting en bevrijding van de inwoners van de oude mijnstreek zijn talrijk. Verhalen van groot verlies, of klein geluk. Van onderduiken, mee vechten, overleven of opgroeien. Verhalen die voortleven in de families van Parkstad en soms zelfs doorklinken aan de overkant van de oceaan.
In de tentoonstelling ‘De vondst vertelt’ halen bijzondere voorwerpen van toen deze persoonlijke verhalen naar nu: van dagboeken tot uniformen en van bevrijdingskrant tot granaatscherf.
Op de datum waarop heel Heerlen 75 jaar geleden werd bevrijd, woensdag 18 september, opent de tentoonstelling officieel haar deuren.

Vondsten vertellen

‘De vondst vertelt’ geeft een inkijkje in het dagelijkse leven van inwoners van het huidige Parkstad tijdens de bezetting en bevrijding. Na een oproep in het voorjaar zonden bewoners uit persoonlijke archieven voorwerpen met verhalen in.
Deze ruim 30 vondsten vertellen elk een uniek verhaal uit die tijd: ontdek bijvoorbeeld de geschiedenis achter de sierlijke bierkan die Jack Vinders van zijn tante erfde. Zij kreeg deze als cadeau voor haar huwelijk, die in oorlogstijden troost bood, maar waar ook een donkere kant aan kleeft. Of lees en bekijk het verhaal van één van de 120 weeskinderen die in de jaren ’40 op Kasteel Hoensbroek woonde. Het kasteel was totaal niet gebouwd of ingericht voor kinderen, zeker niet toen er in de bijgebouwen honderden NSB’ers werden ondergebracht. Ook het verhaal van de zelfgemaakte Engelse vlag, die in 1944 boven Heerlen moest wapperen, ontdek je in de tentoonstelling.

Opening tentoonstelling

Op de datum dat heel Heerlen 75 jaar geleden bevrijd werd, namelijk woensdag 18 september, opent de tentoonstelling officieel haar deuren. Met een aantal sprekers, waaronder ooggetuigen van WOll, en onder het genot van een hapje en een drankje wordt er geproost op de vrijheid.

Meer informatie en aanmelden

  • De opening vindt plaats op woensdag 18 september in De Vondst, Raadhuisplein 20 in Heerlen vanaf 16.30 uur. Daarna is de tentoonstelling te bezoeken.
  • Geïnteresseerden die hierbij willen zijn, kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected].
  • Na 18 september is de tentoonstelling gratis te bezoeken tot en met 31 december, op dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur en op zaterdag en zondag tussen 12.00 en 17.00 uur.
  • Voor meer informatie kunt u kijken op www.devondst.nl/vertelt.
  • De tentoonstelling ‘De vondst vertelt’ is een project van De Vondst, het centrum voor archeologie in Limburg, Historisch Goud, het erfgoedbedrijf van gemeente Heerlen, en verhalenplatform Heerlen Vertelt samen met inwoners van de regio Parkstad.
De vondst vertelt
Michel Lemaire                       Foto: Ilvy Maijen

Reacties