Cultura Nova opent met eigentijdse versie van ‘Romeo & Julia’

Opening Cultura Nova 2018
Foto: Heerlen.nieuws.nl

Vrijdag 23 augustus om 21.30 gaat het 29e festival Cultura Nova groots van start met het openluchtspektakel ‘Romeo & Julia’ op het Burgemeester van Grunsvenplein in Heerlen.
Aan Toneelgroep Maastricht is dit keer de eer om Cultura Nova 2019 te openen en dat doen zij samen met met Groupe F (FR), Aérosculpture (FR) en Progression Freerunning (NL). Ze presenteren een verfrissende urban interpretatie van Shakespeares ‘Romeo & Julia’.
Hieraan voorafgaand verricht minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, de openingshandeling.

‘Romeo & Julia’: een grootschalige openluchtvoorstelling

‘Romeo & Julia’ schetst het bekende, tijdloze verhaal van Shakespeare over jonge liefde en de tragische consequenties van onverdraagzaamheid, onbegrip en misverstand. Uniek is de koppeling die Cultura Nova voor deze spectaculaire opening tot stand heeft gebracht tussen de Maastrichtenaren en drie andere gezelschappen: de pyrotechnici van Groupe F (FR), spektakelgroep Aérosculpture (FR) en het parkourteam Progression Freerunning (NL). Gezelschappen met veel ervaring en expertise in het presenteren van grootschalige openluchtvoorstellingen. Deze samenwerking uitmonden in een sterk beeldend een eigentijdse ‘Romeo & Julia’, met veel muziek en grote theatrale gebaren. Er is plek voor 20.000 bezoekers.

Duurzame coproducties

Met Toneelgroep Maastricht heeft Cultura Nova een duurzame relatie opgebouwd; in het verleden zijn coproducties gemaakt als ‘Ich bau dir ein Schloss’ en ‘Emma’. Nederland heeft onvoldoende grootschalige gezelschappen die in staat zijn in de openluchtvoorstellingen te presenteren voor grote aantallen bezoekers. Cultura Nova heeft het voornemen geuit, om als reactie hierop makers van internationale gezelschappen te koppelen aan Nederlandse makers en gezelschappen. Vorig jaar bracht philharmonie zuidnederland in samenwerking met het vermaarde Spaanse productiehuis La Fura dels Baus de Carmina Burana van Orff in de Beaujean Zandgroeve. Dat gebeurt nu ook met Toneelgroep Maastricht.

Imposant schouwspel

De ervaring en expertise van Groupe F, Aérosculpture en Progession Freerunning bij grootschalige openluchtvoorstellingen belooft de opening tot een imposant schouwspel te maken. Groupe F, een vermaarde groep van pyrotechnici, is wereldwijd bekend om onder andere vuurwerkspektakels op de Eiffeltoren en grote sportevenementen, zoals de Olympische Spelen in Brazilië. Afgelopen jaar waren ze tevens verantwoordelijk voor de indrukwekkende opening van het nieuwe stadscentrum van Kerkrade. Aérosculpture staat bekend om, zoals de naam het zegt, haar vliegende objecten. Spectacles vivants worden gecreëerd door mensen van het gezelschap letterlijk te laten zweven aan grote zeppelin- en ballon-achtige constructies. Tussen alle tumult en theatrale gebaren door, zullen de freerunners van Progression Freerunning gewaagde luchtsprongen en capriolen uithalen.

Regionale samenwerking

Naast internationale gezelschappen dragen ook diverse Limburgse verenigingen hun steentje bij aan deze grote spektakelopening. Zo verzorgen de Koninklijke Zangvereniging Venlona uit Venlo, Mannenkoor DSM uit Geleen, Rumpens Mannenkoor 1921 uit Brunssum, Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus uit Kerkrade en solisten Sef Thissen en Antonello Palombi de zang. Egbert Derix en Robert Weirauch spelen piano en ook de bekende jazztrompettist Eric Vloeimans doet mee. En breakdancer Jop Vermeesch van de Heerlense studio HFC danst mee.

Cultura Nova, viert de verbeelding, verlegt de route en versterkt het contrast. Al 29 jaar

Cultura Nova bestaat in 2019 29 jaar. Dit tiendaags festival in het hart van Zuid-Limburg is in drie decennia uitgegroeid tot beeldbepalend evenement met internationale allure. Ontstaan vanuit een sterke traditie in spektakel en straattheater, is het doorgegroeid naar een multidisciplinair festival met een rijke programmering voor een breed en divers publiek, op een groot aantal binnen- en buitenpodia. Het programma is kleurrijk en gelaagd, toegankelijk én risicovol: van grootste opening- en slotspektakels tot intieme artistieke cross-overs, van toegankelijke familievoorstellingen tot gewaagde experimenten, van internationaal topcircus tot grondgebonden theater, van eclectische dansavonden tot muzikale avant-garde en van historische geluidswandelingen tot sociaal-maatschappelijke projecten.

Reacties