Primeur tijdens wielerronde Heerlen: NHC-wedstrijd voor handbikers

Mitch Valize
Foto: RaboRonde Heerlen

Vlak na de Tour de France staat voor het eerst een NHC-wedstrijd op het programma van het wielercriterium in Heerlen. Handbikers in een profronde, dat is een unieke combinatie. Mitch Valize, lokale vedette en Nederlands kampioen is een van de bedenkers van dit nieuwe initiatief.
NHC staat voor Nationale Handbike Competitie en de KNWU heeft Heerlen direct deze hoge status gegeven. Voor de ontwikkeling van het aangepast sporten is het belangrijk om meer en vooral ook selectievere wedstrijden te kunnen rijden.

Bijzonder

Organisator Chris Tiekstra geeft handbikers graag een platform om hun power te tonen in Heerlen. “Het is een jonge tak van de wielersport, zoals dat ook ooit het geval was met het vrouwenpeloton. Handbikers hebben een bijzonder verhaal, want het valt niet mee om te gaan sporten als je een lichamelijke beperking hebt. Daarom wil ik deze sport graag promoten bij een groot publiek. Dat doen we samen met onze partner Adelante on Wheels, die ons ondersteunt bij het wedstrijd-technische gedeelte.”

Elke deelnemer krijgt een aantrekkelijke startvergoeding. Bij de start- en finish op het Schouwburgplein is een aparte ingang en parkeerplaats. “Daar kunnen de handbikers elkaar al ontmoeten en de rugnummers ophalen. Ook de aangepaste toiletten en douches zijn hier beschikbaar.
Chris Tiekstra denkt nu aan het lange lint van handbikers op het iconische Pancratiusplein.

Unieke kans

Mitch Valize over deze unieke kans. “Als geboren en getogen Heerlenaar kijk ik er onwijs naar uit om door te straten van mijn eigen stad te kunnen racen. Met de RaboRonde Heerlen komt er voor de handbikers een mooie toevoeging aan onze nationale wedstrijdkalender. Het uitdagende parcours met kasseienstroken, veel bochten en een kort maar pittig klimmetje dat me doet denken aan het WK in Maniago en de World Cup in Corridonia. Racen door een druk stadscentrum met veel enthousiast publiek langs de kant, wie wil dat nou niet?”

Reacties