Buurtkunstwerk ReCycle in De Kweekvijver aan de St.Franciscusweg

Foto: ReCycle/Fiets ‘m erin, in de Kweekvijver

Paul Höppener en John Smits kunnen niet wachten met het samenstellen van de ‘bol van fietswielen’. Beide heren maken deel uit van de projectgroep “Fiets ‘m erin, in de Kweekvijver” die binnen enkele weken een kunstwerk in De Kweekvijver hoopt te realiseren.
De Kweekvijver, voor alle duidelijkheid, is de vijver in het middelpunt van de rotonde op de driesprong van de St.Franciscusweg in Heerlen, naast het Bernardinuscollege. Het nieuwe kunstwerk wordt een grote bol van 6 meter doorsnee, samengesteld uit oude fietswielen en geïnspireerd op het beeld ‘Globe Recycle’ van de Marokkaanse kunstenaar Rachid Assiraj in de Jardin des Arts in Marrakesh, Marokko.

Handige handjes en kleine wielen

“Inmiddels hebben we genoeg grote fietswielen. Na de oproep van vorige week kregen we een grote lading fietsen waardoor we nu genoeg grote fietswielen hebben om het kunstwerk te gaan realiseren. Wat nu nog nodig is, zijn vele handen van vrijwilligers en kleine wielen. Wieltjes om de gaten in het kunstwerk als het ware op te vullen. Denk daarbij aan spaakwielen van kinderfietsen, steps en kinderwagens”, legt Paul Höppener uit.
“En wat de handjes betreft, ze hoeven maar een klein beetje technisch aangelegd te zijn. Ze moeten een bout kunnen losdraaien, een fiets kunnen demonteren. Daar hoef je niet heel erg technisch voor te zijn, en er is altijd hulp aanwezig. Vanaf maandag 29 juli gaan we beginnen met het demonteren van de wielen. Alles wat er afkan gaat van de wielen af voor de transparantie van de bol. Alleen de spaken en velgen blijven over voor de stevigheid.”

Kunstwerken

Het kunstwerk komt in het midden te staan van de rotonde aan de St. Franciscusweg waar al geruime tijd wisselende kunstwerken voor discussie en beweging zorgen. Een ‘reuze rollator’ bijvoorbeeld. Sinds oktober 2017 staat er het beeld ‘Jodium 131’ van Fabrice Hermans. Dat wordt binnenkort ergens anders geplaatst waardoor de Kweekvijver droog komt te staan. Tijd dus voor een nieuw permanent beeld; bedacht, gedragen en gemaakt door de buurt. Onder de vleugels van de Stichting Wijkraad Aarveld/Bekkerveld werd een voorstel hiervoor ingediend bij het IBA-project ‘Bewoners maken Parkstad’ dat ideeën van enthousiaste bewoners die Parkstad mooier willen maken beoordeelt en ondersteunt.

Maatschappelijke boodschap

Het beeld zal niet alleen een lust voor het oog zijn, het draagt ook een maatschappelijke boodschap uit. Een boodschap die aansluit bij het streven van de gemeente Heerlen en de Provincie om meer burgers op de fiets te krijgen en meer aandacht te geven aan recycling. En dat op een verkeerspunt waar dagelijks zo’n 25.000 mensen langs komen op weg naar en van het centrum.
Ook proberen de initiatiefnemers het oude ‘kweekvijver-idee’ weer nieuw leven in te blazen door zoveel mogelijk wijkbewoners bij het project te betrekken. Tijdens komende schoolvakantie gaan deze het beeld zelf opbouwen. “Maar iedereen uit Heerlen is van harte welkom om mee te komen helpen”, voegt Paul Höppener er aan toe, “alle handen zijn welkom. Op 16 augustus willen we het beeld officieel onthullen, dus er zit tempo in deze klus.”

Het opbouwen gebeurt op het naastgelegen schoolplein van het Bernardinuscollege.
“We krijgen goede medewerking van de school”, zegt John Smits, die pal naast de school woont en zo ook een eersterangs uitzicht heeft op de rotonde. “We gaan daar de bol grotendeels samenstellen, en uiteindelijk laten we hem met een kraanwagen op de vijver plaatsen. Bij het samenstellen krijgen we trouwens vakkundige hulp, de instructrice van de lascursus bij de Stichting Wereldwijd in Eckelrade verzorgt hier het lassen van de componenten. Al met al is het nog een heel uitdagende klus.”

Het beeld wordt gemaakt met zo’n 350 oude fietswielen van wisselende grootte op een inwendig skelet van ijzeren bogen. Het moet een duurzame en stevige installatie worden. Geplaatst op een metalen voetstuk in de Kweekvijver wordt het een zelfondersteunende bol die stevig, veilig en maximaal transparant boven de vijver lijkt te zweven.

Aanmelden als vrijwilliger

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via [email protected], u kunt aangeven wanneer en op welke wijze u wilt meehelpen.

Kijk voor actuele informatie op de website kweekvijver.net.

John Smits (l) en Paul Höppener bij de opbouwplek voor het Bernardinuscollege.