Bezoek bij een bijenstand tijdens de Open Imkerijdag dit weekeinde

Foto: Nederlandse Bijenhoudersvereniging

Mensen die meer willen weten van het houden van bijen of de productie van honing kunnen zaterdag en zondag op meer dan 230 plekken op bezoek bij een imker tijdens de landelijke Open Imkerijdag die dit weekeinde voor de tiende keer door de Nederlandse Bijenhoudersvereniging wordt georganiseerd.

In de gemeente Heerlen kunt u vandaag op twee plaatsen terecht tussen 10.00 en 16.00 uur. Bij Bijenstand Natuurvriendenhuis Eikhold aan de Valkenburgerweg 72, en bij Bijenstand Jeugrubbenhof aan de St. Gerlachstraat in Hoensbroek.
Zondag kunt u in regio Parkstad nog terecht bij Imkerij de Honingbij aan de Kaffebergsweg 74 in Kerkrade.

Belang van de bij

De imkers laten tijdens de open dagen niet alleen zien hoe ze bijen houden, maar benadrukken ook het belang van de bij voor het bestuiven van land- en tuinbouwgewassen en wilde planten. Door gebruik van pesticiden en het gebrek aan bloemen hebben bijen het moeilijk. De Europese Commissie trok vorige maand nog meer geld uit voor bijenhouders in de Europese Unie. De EU stelt 120 miljoen euro beschikbaar, 10 procent meer dan de afgelopen jaren.

Bezoekers van de open dag kunnen een bijenvolk van dichtbij bekijken, maar op veel plekken kunnen ze dat ook achter glas doen als ze liever niet te dicht in de buurt komen van een zwerm bijen. De imkers laten zien wat de bijen doen met het stuifmeel dat ze halen, hoe de honing wordt gewonnen en hoe kaarsen van bijenwas worden gemaakt.

Reacties