Strenge politiecontroles op onnodig links rijden en negeren inhaalverbod

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Dat bestuurders links blijven rijden terwijl meer rechts op de weg gereden kan worden is één van de grootste ergernissen onder automobilisten. Maar ook het negeren van het inhaalverbod door vrachtwagens scoort hoog in de ergernisranglijst. Daarom gaat Politie Limburg vanaf vrijdag 12 juli op het A2-traject tussen Urmond en Maasbracht streng controleren op deze overtredingen. Dit om de verkeersdoorstroming te verbeteren en de verkeersveiligheid te vergroten. Doordat niet iedereen uiterst rechts rijdt, stagneert de doorstroming van het verkeer en kunnen er gevaarlijke verkeerssituaties en zelfs verkeersruzies ontstaan door rechts inhalende voertuigen.

Spitsstrook

Vaak geven aangehouden automobilisten aan dat ze niet wisten dat ze bij een open spitsstrook over de doorgetrokken streep mogen rijden of dat ze denken dat deze baan alléén voor vrachtwagens open is.
Om misverstanden hierover te voorkomen en duidelijkheid te geven over de regels, hieronder de uitleg over de situatie wanneer de spitstrook geopend is.

Wanneer de spitsstrook open is, staat dit aangegeven aan de zijkant van de weg. Ook is dat te zien aan de groene pijlen op de matrixborden die boven de rijbanen hangen. Wanneer deze groene pijlen boven de rijbaan branden, betekent dit dat die rijbaan open is gesteld voor álle verkeer. Je bent verplicht om zoveel mogelijk rechts te rijden. Dus wanneer de groene pijl boven de voormalige vluchtstrook aan is, ben je verplicht hiervan gebruik te maken. En ja, je MOET dan over de doorgetrokken streep.

Proces-verbaal

Iemand die daar geen gehoor aan geeft loopt het risico een proces-verbaal te krijgen. Dit proces-verbaal kan je persoonlijk krijgen als de politie je ter plaatse staande houdt. Maar het kan ook enige tijd later op je deurmat liggen. Dan is het proces-verbaal op kenteken uitgeschreven.

Boete

Het boetebedrag voor het niet uiterst rechts rijden bedraagt €149,- inclusief administratiekosten.
Bij het overgrote deel van deze politiecontroles schrijft de politie de processen-verbaal op kenteken uit. Gewoon omdat het niet haalbaar is alle overtreders staande te houden en meteen te behandelen. Daarbij kan maar één voertuig tegelijk aangehouden worden en dat is niet eerlijk als bijvoorbeeld de voorgangers ook niet uiterst rechts rijden.
De controles gebeuren met opvallende maar ook met onopvallende voertuigen.

Overigens geldt de verplichting om uiterst rechts rijden niet alléén op autowegen waar een spitstrook is, maar op álle wegen.

De boete voor vrachtwagenchauffeurs die het inhaalverbod negeren, de andere verkeersergernis waarop de politie gaat handhaven, bedraagt € 249,- inclusief administratiekosten.

Reacties