‘Ik haat opera!’ zondag 16 juni op Pancratiusplein in Heerlen

Foto: Opera Compact

Zondag 16 juni is Heerlen, naast Venlo, Roermond en Sittard een van de vier Limburgse steden die getrakteerd worden op een gratis pop-up opera door het nieuwe operagezelschap Opera Compact. De titel ‘Ik haat opera!’ lijkt daarbij een nogal vreemde keuze.

Opera

“Als je mensen vraagt of ze van opera houden, dan krijg je (helaas) toch nog vaak te horen; Nee, niks voor mij, te zwaar of ik begrijp het niet”, vertelt artistiek leider Sybrand van der Werf met een grote lach op zijn gezicht. “Juist door opera in de openbare ruimte, gratis, als een soort flash-mob aan te bieden, willen we laten zien, dat opera helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn; dat is in ieder geval hoe Opera Compact zich de komende jaren wil gaan presenteren”, vult zakelijk leider Fenna Ograjensek aan.

Steden

De stadstournee begint op zondag 16 juni om 12 uur in Venlo op de Oude Markt, 13.30 uur Markt Roermond, vervolgens om 15 uur op de Markt in Sittard en de afsluiter is om 16.30 uur op het Pancratiusplein in het centrum van Heerlen.

Jong talent

Opera Compact heeft de jonge bariton Lionel von Lawrence en pianiste Valentina Tóth (bekend van o.a. De Tiende van Tijl) weten te strikken voor Ik haat opera! “Ik geloof, dat ik nog nooit heb gespeeld vanaf de aanhangwagen van een auto!” zegt Valentina. En Lionel: “Mensen hebben vaak een beeld bij opera dat allang niet meer klopt, door op deze manier voor mensen te spelen, kan je ze dat ook echt laten zien”.

Regisseur Sybrand van der Werf: “Hopelijk zeggen de mensen na afloop: Als dít opera is, dan hou ik er wel van!”

Reacties