Bijzondere rit Arriva trein van de Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Cathy Bjornsgaard en Marjan Oude Nijhuis reizen mee in de Arriva trein van de Amerikaanse Begraafplaats Margraten
Foto: Arriva

In aanloop naar Memorial Day 2019, die zondag 26 mei in Margraten wordt gehouden, maakte de Arriva-trein die de naam draagt van de Amerikaanse Begraafplaats Margraten deze week een bijzondere rit. Deze trein maakt deel uit van een vloot van 14, de zogenaamde bestemmingentreinen die ieder een andere bestemming als naam dragen. In de trein van de begraafplaats, die geheel gericht is op het herdenken van de slachtoffers van WOII, is een portret opgenomen van een gevallen soldaat. De nicht van deze soldaat reisde een jaar na de officiële ingebruikname van de trein mee.

Calvin Bjornsgaard

Op het portret in de Arriva trein van de Amerikaanse Begraafplaats Margraten staat Calvin Bjornsgaard. De nog jonge Calvin kijkt recht in de camera. Cathy Bjornsgaard, de nicht van de soldaat, is ontroerd als ze de foto ziet. Een foto die zij kent uit haar vroege jeugd omdat deze bij haar oma in de kamer stond. Cathy Bjornsgaard is vanuit haar woonplaats Seattle (VS) naar Nederland gekomen om komende zondag 26 mei bij de ceremonie rondom Memorial Day aan te sluiten.

Gevallen soldaten

Ook het gangpad is geheel in de sfeer van de Begraafplaats gestickerd. Daar wordt in tekst en beeld aandacht gevraagd voor de graven van de gevallen soldaten zoals deze in Margraten te vinden zijn. Op één van de foto’s herkent Cathy Bjornsgaard zichzelf toen zij een aantal jaar terug bij het graf was samen met de familie die het graf adopteerde en er al sinds het begin voor zorgt. De band tussen de Amerikaanse familie Bjornsgaard en de Nederlandse familie bestaat dus al lang. Marjan Oude Nijhuis, de adoptant, die vorig jaar bij de officiële ingebruikname van de trein al aanwezig was, herkent de herinnering van Cathy. Ook bij haar ouders stond de foto van de gesneuvelde Calvin en het herdenken van de levens die verloren gingen voor onze vrijheid centraal.

Op Memorial Day gaat de aandacht uit naar de manier om de herinnering levend te houden. Dat is ook de reden achter de naam van de Arriva trein waarin passend terug te vinden is “Time will not dim the glory of their deeds”.

Memorial Day 2019 wordt gehouden op zondag 26 mei en start om 15.00 uur op de Amerikaanse Begraafplaats Margaten.

Reacties