Zuyderland start eerste IC-café van Limburg

Foto: Heerlen.nieuws.nl

De nazorg-polikliniek Intensive Care (IC) organiseert op woensdag 29 mei het eerste IC-café van Limburg. Een IC-café is een ontmoetingsplek voor IC-patiënten en hun naasten. Hiermee spelen zij in op de behoefte aan lotgenotencontact.

Post-IC-Syndroom

Het onderwerp van deze eerste bijeenkomst is het Post-IC-Syndroom (PICS).
Sommige patiënten die op de IC behandeld zijn, kampen jaren na de opname nog met klachten. Deze klachten worden veroorzaakt door PICS. PICS bestaat uit lichamelijke, cognitieve en/of psychische problemen. Gevolg is een verminderde kwaliteit van leven. PICS kan al tot uiting komen tijdens de intensive care behandeling, maar ook ná de IC-opname, bijvoorbeeld bij terugkeer naar het werk.
Vorig jaar is PICS officieel erkend als ziekte.

Familie

Een IC-verpleegkundige, een voormalig IC-patiënt en een familielid zijn 29 mei aanwezig als sprekers. Tijdens de avond is er tevens aandacht voor PICS-F, waarbij de F staat voor familie. Ook familieleden van mensen die op de IC hebben gelegen, kunnen namelijk last krijgen van het Post-IC-Syndroom. Er is uiteraard ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

IC-café

  • Datum: woensdag 29 mei van 19.00-22.00 uur
  • Locatie: Abdij Rolduc, Heyendallaan 82, 6464 EP Kerkrade.

Ex-IC patiënten en/of familieleden kunnen zich tot 25 mei 2019 aanmelden via [email protected]

Reacties