In kader van het Jaar van de Mijnen

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Vanmiddag is in Heerlen stoomlocomotief ON-14 terug gekeerd. Deze loc is door de Stichting tot behoud van Mijnlocomotieven in het kader van het Jaar van de Mijnen 2015 naar zijn roots teruggerangeerd.

Ditmaal over de weg weliswaar, waarbij groot materieel ingeschakeld moest worden om de locomotief volgens het spoorboekje naast het Mijnmuseum in Heerlen gestationeerd te krijgen.

Stoomlocomotief ON-14 was een van de laatste actieve stoomtreinen in Nederland. Voor hun rangeerdienst bestelde de Oranje-Nassau Mijnen bij een locomotieffabrikant in Luik (B) 3 tenderlocomotieven, die de nummers ON-14, ON-15 en ON-16 zouden krijgen.

De ON-14 heeft vooral dienstgedaan op de Oranje-Nassau II in Schaesberg. In haar laatste jaren deed ze voornamelijk dienst als opdrukloc op de ON IV. De locomotief is voornamelijk gebruikt om kolenwagens klaar te zetten voor de NS en wagens gevuld met steen weg te brengen.

De stoomlocomotief zal gedurende dit jaar op het terrein van het Nederlands Mijnmuseum tentoongesteld worden in haar laatste na-oorlogse uitvoering. Het ‘beestje’ is voorafgaand aan zijn retourrit naar Heerlen optisch geheel gereviseerd door vrijwilligers van de Stoomtrein Goes-Borsele die een jaar lang hard hebben gewerkt aan het herstel van de ON-14.