Nieuwe wandel- en fietsbrochure ‘Langs oorlogssporen in Kerkrade’

Foto: Gemeente Kerkrade

Gisteren ontving burgemeester Jos Som de eerste uitgave van de wandel- en fietsbrochure ‘Langs oorlogssporen in Kerkrade’ uit handen van Anya Niewierra, directeur VVV Zuid-Limburg.
De vierentwintig pagina’s tellende Nederlands- en Duitstalige brochure bevat twee routes die speciaal gericht zijn op het oorlogsverleden van de stad. De brochure is tot stand gekomen via een nauwe samenwerking tussen gemeente Kerkrade, Oranjevereniging Kerkrade en VVV Zuid-Limburg.

Bevrijding

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Limburg werd bevrijd van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook in Kerkrade heeft deze oorlog zijn sporen nagelaten. Sporen die nog altijd
zichtbaar zijn, waaronder de destijds streng bewaakte grens met Duitsland in de Nieuwstraat, plekken waar bommenwerpers neerstortten en meerdere ‘struikelstenen’ (Stolpersteine).
In de nieuwe brochure vind je een wandel- en een fietsroute die je meenemen langs deze plekken vol historie en herinnering. Je leert meer over Kerkrade tijdens de Tweede Wereldoorlog en bekijkt de stad daarna wellicht met andere ogen.

Prachtig eindresultaat

Zelfs de uit Kerkrade afkomstige Niewierra was zeer verrast over het resultaat. “De Oranjevereniging Kerkrade heeft zichzelf overtroffen met indrukwekkende verhalen uit deze heftige periode. De
brochure is een must have voor iedereen die geïnteresseerd is in de historie van de stad.”
Ook burgemeester Som reageerde bijzonder enthousiast: “De brochure bevat talloze wetenswaardigheden over het verloop van de Tweede Wereldoorlog in Kerkrade. Ook toont het boekje diverse historische foto’s die de tijd van toen tot leven brengen. Het eindresultaat is ronduit prachtig!”

Meer informatie

Op de website www.beleefkerkrade.nl is de brochure gratis te downloaden.
Daarnaast is het boekje gratis verkrijgbaar bij de VVV-vestigingen in Kerkrade (Theaterplein 30) en Heerlen (Bongerd 19) en bij Abdij Rolduc (Heyendallaan 82, Kerkrade).

Reacties