Bouw drie circulaire proefwoningen SUPERLOCAL in Kerkrade van start

Foto: Gemeente Kerkrade

Op donderdag 9 mei aanstaande vindt er in Bleijerheide, Kerkrade, een speciale mijlpaal plaats in het kader van het project SUPERLOCAL-Super Circular Estate. Met het uithijsen van volledige appartementen uit een hoogbouwflat gaat dan de bouw van drie circulaire proefwoningen officieel van start. Een uniek moment.
De proefwoningen worden gefinancierd met een Europese UIA-subsidie voor innovatieve stedelijke ontwikkeling (Urban Innovative Actions). Ze krijgen de naam Feniks-3, in het Engels Phoenix-3.

Circulaire proefwoningen en uithijsmoment

In november 2017 was er al een uithijsmoment. Destijds zijn drie betonnen delen van appartementen uit de flat aan de Ursulastraat gehesen. Met de drie delen is het Expogebouw opgebouwd, dat te vinden is aan de Voorterstraat 253. Die bouwkundige proef is geslaagd, daarom wordt het experiment nu op grotere schaal uitgevoerd in drie circulaire woningen.

Op donderdag 9 mei worden twee volledige appartementen van maar liefst 100.000 kilo per stuk uit de flat aan de Jonkerbergstraat gehesen. De klus wordt uitgevoerd met behulp van een enorme kraan. De uitgehesen appartementen vormen de basis voor de drie circulaire woningen. Deze zijn een proef om te onderzoeken hoeveel materialen uit een naast gelegen sloopflat te hergebruiken is voor de bouw van echte woningen.
Het uithijsmoment is één van de vele proeven die gedaan worden naar het hergebruik van materialen; uiteindelijk moeten de woningen voor 90% uit hergebruikte materialen gemaakt worden. Rond de zomer van dit jaar zullen de woningen gereed zijn.

Prijsvraag

In maart van dit jaar was er een prijsvraag waarbij mensen een naam konden insturen voor de drie innovatieve woningen. Op 2 april koos de jury, bestaande uit omwonenden en afgevaardigden van HEEMwonen en de gemeente Kerkrade, uit 69 inzendingen voor de naam Feniks-3/Phoenix-3. Maar liefst twee mensen dienden deze naam in. Het idee erachter is dat uit oud beton (hele appartement-delen of vergruisd beton) nieuwe huizen ontstaan. Ze herrijzen dus als het ware als een Feniks uit hun eigen as. Nummer 3 staat voor het feit dat het gaat om drie huizen.

Hoe gaat het straks uitzien?

Als het project in 2021 is afgerond, ziet het gebied er heel anders uit: waar eerst vier flats stonden, is dan meer ruimte om te wonen in een mooie groene omgeving.
Er komt één (gedeeltelijk) nieuwe flat met 113 woningen en ongeveer vijftien grondgebonden sociale huurwoningen. Tevens is er ruimte voor twintig vrije sectorwoningen.
Er komt een gesloten waterkringloop die onderdeel uitmaakt van een inrichtingsplan voor het hele gebied.
Er is een klankbordgroep van omwonenden die meedenken over allerlei zaken die te maken hebben met het project SUPERLOCAL.

Uithijsmoment SUPERLOCAL

  • Datum: Donderdag 9 mei 2019
  • Tijd: Eerste hijsmoment om 07.30 uur, tweede hijsmoment rond 11.00 uur.
  • Locatie: Flats Bleijerheide, navigatie: Ursulastraat 80.
  • Bijzonderheden: Bekijk het uithijsen vanaf het uitkijkplateau dat hiervoor wordt ingericht.
  • In ’t Patronaat is tussen 09.00 uur en 16.00 uur de SUPERLOCAL-stand te bezoeken met meer informatie en uitleg over het project.
  • Wilt u meer weten over SUPERLOCAL? Ga dan naar www.superlocal.eu en/of de Facebook-, Twitter-, en LinkedInpagina van het project.

Foto’s:

  1. Uithijsmoment in november 2017, toen werden kleinere delen van appartementen uitgehesen.
  2. Een impressie van de drie proefwoningen die in de Ursulastraat komen.

1

2

Reacties