Zondag 28 april Open Dag bij Schacht Nulland in Kerkrade

Foto: Schacht Nulland / Koempels van de Domaniale

Op zondag 28 april houden de Koempels van de Domaniale een Open Dag in de Schacht Nulland in Kerkrade.
Van 12.00 tot 17.00 uur kunt u de schacht gratis bezoeken. Dit rijksmonument is één van de weinige tastbare herinneringen aan het rijke mijnverleden van Kerkrade. De originele lift, een mijnfiets, kolenwagens, diverse machines en allerlei voorwerpen en foto’s uit de mijntijd zijn hier te bewonderen. Ook kunt u een film bekijken over de historie van de mijn.
Nieuw in schacht Nulland is ook nu de locomotief Laura-07.

Persoonlijk verhaal

De Schacht Nulland is een oude schacht van de Domaniale Mijn.
In 1965 viel het doek voor de steenkolenwinning in Nederland. Nog geen vier jaar later ging de poort van de Domaniale Mijn voorgoed dicht. Dit betekende het einde van een bedrijf waar in de topjaren zo’n 3.400 mensen werkten.
De honderden meters diepe mijnschachten werden afgesloten met een betonnen prop, waarna alle bovengrondse gebouwen met de grond gelijk werden gemaakt. In Kerkrade bleef alleen de Schacht Nulland bestaan.
Inmiddels is de schacht eigendom van de gemeente Kerkrade.
De Koempels van de Domaniale hebben dit mijnmonument ingericht met een expositie. Vol passie vertellen zij hier hun persoonlijke verhaal over het werk ondergronds.

Schacht Nulland

De Schacht Nulland ligt aan de Domaniale Mijnstraat 30, Kerkrade. Meer informatie over de schacht en de Koempels van de Domaniale is te vinden op www.schachtnulland.nl en op Facebook.

Reacties