Ontmoet Romeinse schone Amaka in Thermenmuseum Heerlen

Foto: Thermenmuseum Heerlen

Tijdens de Romeinenweek van 4 tot 12 mei is er een bijzonder en gevarieerd programma in het Thermenmuseum rondom het thema ‘Waar zijn de vrouwen?’
De bezoekers worden door de prachtige Romeinse cosmeta Amaka mee terug in de tijd genomen naar het leven dat zo’n 2000 jaar geleden compleet veranderde door de komst van de Romeinen.
Op zaterdag 11 mei – waarop ook de Luciusstoet door Heerlen trekt – is de toegang van het Thermenmuseum gratis. Op alle andere dagen geldt de reguliere entree.

Vrouwen stonden hun mannetje

Amaka werkte in het badhuis als cosmeta: ze gaf massages, was kapster, epileerde haren en deed make-up. Amaka komt nu weer tot leven. In een audiotour én in levenden lijve tijdens de Romeinenweek.
Ze neemt de bezoekers in een audiotour mee door de expositie van een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd. Afkomstig uit Coriovallum, het Romeinse Heerlen. Ze vertelt over de rol van de Romeinse vrouw. Die bleek haar mannetje toen al te staan.
In de weekenden is Amaka tevens live te bewonderen.
Leuk voor kinderen: in de Romeinse beautysalon zijn er demonstraties haarvlechten en bodylotion maken. Ook kunnen ze zelf een Romeins potje maken en versieren.

2.500 m2 historie

Coriovallum: de Romeinse stad die onder Heerlen ligt. Met maar liefst 2.500 m2 historie die erom vraagt om ontdekt te worden. Met het best bewaarde Romeins badhuis van Nederland, de expositie Open en Bloot, een 3D-presentatie, topstukken uit de collectie en allerlei Romeinse spellen. Met tijdens de Romeinenweek speciale aandacht voor de kruik van pottenbakker Lucius. Die hij bakte voor zijn grote liefde…. Amaka!

11 mei Luciusstoet, stoet met reuzen!

Bezoekers die op 11 mei naar het Thermenmuseum komen, kunnen hun bezoek combineren met de Luciusstoet. Stadsreus Lucius verlaat zijn jarenlange thuishaven in het Eikenderveld om een nieuwe vaste stek in het Thermenmuseum te vinden. Een en ander gaat natuurlijk niet met stille trom. Op 11 mei start een feestelijke stoet vanuit het Eikenderveld richting hartje Heerlen. Diverse Nederlandse en Belgische stadsreuzen zullen Lucius begeleiden. Heerlense muziek- en andere verenigingen zorgen tevens voor de feestelijke begeleiding van de stoet. Het wordt een reusachtige gebeurtenis!

Check vooraf de website

Voor het exacte programma van de Romeinenweek van 4 tot en met 12 mei (let op: maandag 6 mei gesloten) én de route van de Luciusstoet met de reuzen, is het raadzaam om vooraf eerst de website van het Thermenmuseum te bekijken: www.thermenmuseum.nl.

Reacties