Stadsreus Lucius maakt zich op voor finale verhuizing

Foto: Kasteel Hoensbroek

Vanaf zijn geboorte, aan het einde van de jaren ‘90 in de vorige eeuw, woont de Heerlense stadsreus Lucius in zijn ouderlijk huis in Eikenderveld.
Na het overlijden van de schepper van deze stadsreus, de bekende Heerlense kunstenaar Hubert Bour, besloot zijn vrouw Rietje dat Lucius een vaste, nieuwe plek moest krijgen.
Lucius verlaat daarom binnenkort zijn jarenlange thuishaven in het Eikenderveld en verhuist naar het Thermenmuseum waar hij een nieuwe vaste stek krijgt.
Een en ander gebeurt uiteraard niet met stille trom, zo werkt dat niet met stadsreuzen. Op zaterdagmiddag 11 mei trekt dan ook een feestelijke stoet vanuit het Eikenderveld richting hartje Heerlen.

Lucius op Kasteel Hoensbroek

Ruim voorafgaand aan deze feestelijke stoet wordt Lucius op zondag 14 april in vol ornaat op het voorplein van kasteel Hoensbroek opgebouwd. Vanaf 10.00 uur zijn de technische mensen rondom Lucius druk doende om hem in volle glorie te doen herrijzen: een goeie 5,5 meter reus van kruin tot teen.
Tegen de middag sluiten de begeleiders van Lucius aan. Zij passen dan onder andere hun kledij waarin zij de stadsreus op zijn tocht zullen vergezellen.

Iedereen is welkom om te komen kijken naar het wel en wee van de Heerlense stadsreus Lucius op zondag 14 april van 10.00 tot 14.00 uur. Dit is gratis en vindt plaats op het voorplein van kasteel Hoensbroek.
Diverse vrijwilligers die de Heerlense stadsreus op zijn aanstaande tocht op 11 mei begeleiden zijn aanwezig en geven met plezier tekst en uitleg.

Feestelijke stoet op zaterdagmiddag 11 mei

Na deze ‘generale repetitie’ op 14 april staat op 11 mei de feestelijke overdracht van stadsreus Lucius op het programma.
Diverse Nederlandse en Belgische stadsreuzen hebben inmiddels toegezegd om Lucius, met zijn vooral in Heerlen wereldberoemde eigenhandig gebakken Coriovallumse kruik, vanuit Eikenderveld naar het Thermenmuseum in Heerlen te begeleiden. Verschillende Heerlense muziek- en andere verenigingen zorgen voor de feestelijke begeleiding van de stoet.
Het belooft een reusachtige feestdag te worden, waarvan het officiële programma rond 14.00 uur start.

Meer informatie over de feestelijke stoet op zaterdagmiddag 11 mei volgt.

Reacties