Theatervoorstelling ‘Kortsluiting in mijn hoofd’ in Cultuurhuis Heerlen

Foto: Mondriaan

Brenda is pas bevallen van haar derde zoontje als ze een postpartumpsychose krijgt. Ze heeft hallucinaties waarbij de grens tussen realiteit en waan vervaagt. Haar psychose haalt haar hele leven en dat van haar omgeving overhoop. Ze wordt drie maal opgenomen in verschillende instellingen. In de voorstelling vertelt ze over deze ervaring, haar zoektocht naar hulp en haar behandeling in de psychiatrie van nu.
Brenda is auteur van het gelijknamige boek en het onlangs verschenen ‘Uitgedokterd’. Ze schreef beide boeken naar aanleiding van haar ervaringen in de psychiatrie.

‘Kortsluiting in mijn hoofd’.

Samen met Stefaan, directeur van een psychiatrisch ziekenhuis in België, maakte ze van haar verhaal een muzikale theatervoorstelling ‘Kortsluiting in mijn hoofd’.
Zowel in Heerlen als Maastricht vertoont Mondriaan deze cabareteske voorstelling die je doet lachen, walgen, huilen en die je naar de keel grijpt.

Het verhaal van Brenda wordt door Stefaan in een breder kader geplaatst. Stefaan kent de andere kant van haar verhaal, de kant van de zorgverleners. Stefaan kent ook het historisch perspectief – in Vlaanderen maar ook in Nederland. Hij vertelt over de behandelingen in de psychiatrie van vroeger. Wat is er veranderd de afgelopen 200 jaar? Wat hebben we geleerd en wat kunnen we leren van het verleden? En van de ervaringen van hedendaagse patiënten?

Brenda en Stefaan zijn geboren vertellers. Op een geanimeerde manier brengen ze hun verhaal, waarin een lach en een traan worden afgewisseld met piano en zang. Twee monologen. Van een patiënt en een hulpverlener. Een zij en een wij, tegenover elkaar. Of wordt het een dialoog? Een zoeken naar wederzijds begrip, waarin muziek alles verbindt.

Reacties op de voorstelling:

  • “Harde realiteit, pakkend en toch met humor”
  • “Een knap concept. De afwisseling versterkt de boodschap. Het komt echt binnen”
  • “Ontroerend en scherp, als het leven zelf”

De voorstelling wordt mogelijk gemaakt door Heerlen Stand-by!

Waar en wanneer?

Woensdag 17 april, 19.30- 21.30 uur in Cultuurhuis, Sittarderweg 145 te Heerlen
De toegang is gratis en iedereen is welkom. Aanmelden is gewenst. Dit kan via www.mondriaan.eu/agenda, of telefonisch bij Mark Ahsmann, T 088 506 9413.

 

Reacties