Fossielvrij dieselen dankzij ‘blauwe diesel’ bij tankstation De Kissel

Foto: KLIK Exploitaties

Vanaf woensdag 27 februari kunnen automobilisten bij het Tamoil tankstation op de Kissel in Heerlen terecht om zogenaamde blauwe diesel te tanken. Het is de eerste locatie in Zuid-Limburg waar deze milieuvriendelijke brandstof te koop is.
Charles Claessens, milieuwethouder van de gemeente Heerlen, neemt woensdag de eerste ‘blauwe diesel’-pomp in de regio Parkstad officieel in gebruik. Vanaf dan kunnen dieselrijders uit Zuid-Limburg fossielvrij rijden.

Opening ‘blauwe diesel’-pomp bij Tamoil De Kissel

Na een geslaagde testperiode in april 2018 bij Friese tankstations onderzocht Tamoil de mogelijkheden om blauwe diesel ook buiten Friesland op haar tankstations aan te bieden. Inmiddels is de blauwe diesel verkrijgbaar op bijna 30 locaties, onder meer in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Zeeland.
Met de start bij Tamoil tankstation ‘De Kissel’ is het duurzame alternatief voor diesel vanaf 27 februari dus ook verkrijgbaar in Heerlen.

Blauwe diesel

Blauwe diesel is een volledig fossielvrije brandstof, die wordt gemaakt uit afvalproducten van de voedselindustrie; dus niet uit aardolie of aardgas.
De voedselindustrie maakt bij het productieproces gebruik van plantaardige oliën. In het verleden werden deze oliën na afloop afgevoerd als afvalproduct. Nu worden ze gebruikt voor het maken van blauwe diesel.
Blauwe diesel heeft een heel hoog cetaangehalte. Daardoor verbrandt de vloeistof sneller en schoner dan fossiele diesel, met als gevolg minder uitlaatgassen. De brandstof is energie neutraal omdat de planten — die worden gebruikt voor het maken van olie voor de voedselproductie — de CO2 bij de groei uit de lucht hebben gehaald.

Duurder

Auto’s hoeven niet te worden aangepast om op deze milieuvriendelijke brandstof te kunnen rijden. Wel is blauwe diesel duurder dan gewone diesel. Ondanks die hogere prijs stapt ook de gemeente Heerlen met haar dieselauto’s over op deze blauwe diesel. Dit komt ten goede aan de duurzaamheid en de luchtkwaliteit van de (binnen)stad.
Milieuwethouder Charles Claessens voegt daar nog aan toe: “Door het goede voorbeeld te geven hopen we dat burgers en bedrijven ook de stap zullen maken naar deze milieuvriendelijke brandstof.”