‘Future fashion’ onderwerp bij 12e VPRO Tegenlicht Meet Up in Heerlen

Foto: VPRO Tegenlicht (still uit uitzending)

Dinsdag 26 februari 2019, vanaf 19.30 uur vindt in Café Pelt de twaalfe “VPRO Tegenlicht Meet Up” plaats. Thema en gespreksonderwerp ditmaal is ‘Future Fashion’.
Ieder jaar worden meer dan 100 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Een derde daarvan wordt niet verkocht, nooit gedragen en versnipperd of verbrand. In de wereldwijde wedloop naar de snelste productie voor de laagste prijzen heeft de mode- en kledingindustrie zich ontwikkeld tot een duizelingwekkend systeem van Fast Fashion. Dat systeem is niet alleen gebaseerd op uitbuiting, maar ook verantwoordelijk voor 10 % van de wereldwijde CO 2 uitstoot. Hoe kunnen we de mode veranderen met behoud van het plezier?

Future fashion

Tijdens deze VPRO Tegenlicht Meet Up wordt de aflevering ‘Future fashion’ vertoond.
Daarna houdt Bianca Hausoul een korte inleiding. Zij is eigenaresse van de kledingwinkel GreyLabel , Raadhuisstraat 48 in Heerlen, waar duurzame kleding (slow fashion) verkrijgbaar is met gedegen keurmerken waarvan ook de productieomstandigheden acceptabel zijn (bijvoorbeeld Fairtrade).
In het daaropvolgende gesprek zal ook aan de orde komen hoe men als consument in Heerlen/Parkstad kan bijdragen aan de transitie in de kledingbranche. Deze Tegenlicht Meet Up sluit aan bij het streven dat de gemeente Heerlen Fairtrade-gemeente wordt.

Nadere informatie:

 • Zoals gewoonlijk opent Erik Duijsings de bijeenkomst, is Harrie Winteraeken de gespreksleider en Frits Pelt de gastheer.
 • Nadere informatie inleidster: Bianca Hausoul is eigenaresse van de kledingwinkel GreyLabel, Raadhuisstraat 48 in Heerlen. Onder het motto ‘Let’s get social’ biedt zijn ‘eerlijke kleding’ aan: je vindt er een mix van ‘grijze’ en ‘groene’ merken, voor dames en heren. Merken die zich inzetten voor duurzaamheid zowel op milieuvlak als op sociaalmenselijk gebied. En tal van vernieuwende merken, zodat de consumenten het verschil kunnen maken. Allemaal modische en kwaliteitskleding, met een verhaal. Voor mensen die minimalisme waarderen en kwaliteit boven
  kwantiteit kiezen.
 • Rondom de documentaires van het VPRO-programma Tegenlicht worden her en der in den lande Meet Ups georganiseerd. Dit zijn bijeenkomsten waar over een uitzending van Tegenlicht wordt nagepraat. Tegenlicht Meet Ups zijn in beginsel vormvrij. Het enige vereiste is dat er een onderwerp aan de orde komt uit een aflevering van VPRO Tegenlicht.
 • In café Pelt vinden regelmatig publieksactiviteiten plaats zoals de Quiznight, de talkshow Noa de Mes en het Café Mondiaal. De Tegenlicht Meet Ups sluiten hier ‘naadloos’ op aan.
 • De Tegenlicht Meet Ups in café Pelt worden georganiseerd door een klein groepje mensen dat momenteel bestaat uit Erik Duijsings, Frits Pelt en Harrie Winteraeken. In beginsel vinden de Meet Ups (buiten de vakantieperiodes) één keer per maand plaats op een dinsdagavond. Voor meer informatie kunt u terecht bij Harrie Winteraeken.

Aanvullende informatie over de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Future fashion’ van zondag 9 december 2018:

 • Tegenlicht toont vijf future fashion-pioniers die hun industrie toekomstbestendig maken door te experimenteren met nieuwe stoffen, hergebruik en hi-tech design. Hun ‘mode van de toekomst’ gaat veel verder dan duurzaamheid alleen. Zij dwingen ons ook om anders te kijken naar schoonheid en naar de rol die kleding in ons leven speelt.
  Zo presenteert het Britse duo Vin + Omi tijdens de Fashion Week in Londen een haute couture collectie gemaakt met stoffen op basis van planten en plastic flessen. Het Amsterdamse label Hacked By experimenteert met hergebruik van kledingoverschotten, in samenwerking met de grote modeketens die deze overschotten produceren. En de Vlaamse ontwerper Jasna Rokegem presenteert de mogelijkheid van kleding, die iedere ochtend opnieuw gemaakt wordt door een 3D-printer. Of dragen we straks allemaal dat ene ultieme kledingstuk, dat met onze stemmingen mee verandert, ons tegen bacteriën beschermt, zichzelf repareert en nooit meer gewassen hoeft te worden?
 • Gedreven door de markt spuwt de fast fashion draaimolen bijna wekelijks nieuwe collecties uit. De productietijd tussen de catwalks in Parijs, Londen en Milaan en de kledingrekken van de grote ketens als H&M en Zara is almaar korter. Mode is voor iedereen betaalbaar en bereikbaar geworden, maar we kopen veel te veel en de kledingindustrie vervuilt de planeet. De overschotten van geretourneerde en niet-verkochte kledingstukken hopen zich op. Zelfs Afrikaanse landen willen de afgedankte nieuwe kleding niet meer hebben, omdat het de interne
  productie verstoort. Elke seconde wordt wel ergens een vrachtwagen vol nieuwe textiel verbrand. Uit die molen stappen blijkt lastig, zowel voor consumenten als voor ontwerpers en producenten. Toch kan het anders.

Info:

 • ‘Future fashion’
 • VPRO Tegenlicht Meet Up in Heerlen
 • Dinsdag 26 februari 2019, vanaf 19.30 uur
 • Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen

Reacties