Cultura Nova ontvangt opnieuw Europese erkenning met ‘EFFE Label’

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Goed nieuws: Voor de tweede keer mag het Heerlense festival Cultura Nova het Europese EFFE Label in ontvangst nemen! Bovendien is het festival kandidaat voor de EFFE Awards, die in september worden uitgereikt. Deze nominatie heeft Cultura Nova te danken aan de deelname aan het Europese project Centriphery, waaraan negen Europese festivals meedoen. Cultura Nova is een van de initiatiefnemers van dit project.

Cultura Nova 2019

Tijdens Cultura Nova 2018 bezochten ruim 65.000 bezoekers het festival, het grootste bezoekersaantal in de geschiedenis van Cultura Nova ooit!
De datum voor Cultura Nova 2019 ligt alweer vast: van vrijdag 23 augustus tot en met zondag 1 september.

Cultura Nova is een jaarlijks terugkerend, tiendaags internationaal beeldend theaterfestival in Heerlen en omgeving. Sinds de eerste editie in 1991 biedt het festival theater, circus, film, dans, muziek en beeldende kunst. Vaak op ongewone locaties. Cultura Nova daagt uit, prikkelt, verrast en boeit. Al 28 jaar lang.

Over EFFE

Europe for Festivals, Festivals for Europe – EFFE is een door de Europese vereniging van festivals (EFA) geïnitieerde campagne, gesteund door de Europese Commissie en het Parlement. EFFE brengt de podiumkunsten onder de aandacht van het publiek, onder andere door middel van een toegankelijke database die allerhande initiatieven en Europese kunstfestivals promoot. Europa is permanent in ontwikkeling en verandert voortdurend; de kracht van EFFE zit in haar diversiteit en het aan de orde stellen en bevorderen van mogelijkheden om de kunsten meer ruimte te geven binnen de Europese samenleving.

Centriphery

De organisatoren van Cultura Nova zijn blij met de hernieuwde erkenning van Europa. Cultura Nova heeft het EFFE Label 2019-2020 mede te danken aan haar actieve internationale rol, zoals bijvoorbeeld de deelname aan het Europese project Centriphery. Dat is een samenwerkingsproject van negen festivals uit Europa die zich allemaal in het ‘Randland’ van hun land manifesteren. Het project draait met name om verdieping van community projecten, de verbinding van professionele artiesten met regionale bewoners en internationale uitwisseling van artistieke en sociale kennis en ervaring.

Voor festival Cultura Nova krijgt Centriphery in 2019 en 2020 zijn beslag. De deelnemende festivals en organisaties komen uit: Oostenrijk (Festival der Regionen, lead partner), Denemarken (Dansehallerne), Kroatië (Rijeka 2020), Roemenië (Asociatia Prin Banat), Frankrijk (La Manufacture), Portugal (Anda&Fala – Cultural Association), Bulgarije (Fondatsiya za Nova Kultura), Finland (Espoon Kaupunginteatterisäätiö) en Cultura Nova uit Nederland.

Reacties