Petitie gestart voor afschaffen hondenbelasting in Limburg

Foto: Flickr (CC BY-SA 2.0) carterse

In Nederland heffen 249 van de 388 gemeenten hondenbelasting. In Limburg zijn er welgeteld 6 gemeenten die géén hondenbelasting heffen.
De hondenbelasting is een heffing van oudsher die door de gemeente eigenlijk niet aan de hondenbezitters is uit te leggen.
En waarom zouden inwoners met een hond extra belast moeten worden? Waarom dan niet mensen met paarden, katten of vogels?  “De hondenbelasting is gewoon een melkkoe van de gemeente geworden”, vindt Niels Aussems (27) uit Waalwijk.

Klein beginnen

Vorig jaar startte hij daarom in Noord-Brabant een petitie tegen de hondenbelasting. Die petitie is inmiddels door 6.500 Brabanders getekend. Omdat daaronder ook veel Limburgers waren is Aussems nu ook een petitie voor de provincie Limburg gestart.
“Beide petities zijn als back-up voor de landelijke petitie, want mijn ervaring is dat je bij de overheid klein moet beginnen. Zodat straks een groot deel van Zuid-Nederland de hondenbelasting in de ban doet, met de hoop dat de rest van Nederland zal volgen. Het kan! Want in het hoge noorden (provincie Friesland) hebben de meeste gemeentes de belasting voor het hebben van honden al afgeschaft. Inmiddels zijn er al meer dan 700 handtekeningen binnengekomen op de Limburgse petitiesite.”

Tijd voor afschaffing

De hondenbelasting is er volgens de heffers om de overlast van honden en hondenpoep tegen te gaan. “Dat is klinkklare onzin”, vindt Aussems, “het is de verantwoording van het baasje. Reportages in diverse nieuwsrubrieken laten zien dat gemeentes het geld van onder andere de hondenbelasting gebruiken om hun begrotingstekort mee te vullen. Waardoor hondenbezitters extra bijdragen aan de algemene pot. Tijd dus voor afschaffing! Daar tegenover zou wat mij betreft best een hogere boete voor het niet opruimen van de hondenpoep kunnen staan. Zelf ben ik bij een gemeente op bezoek geweest waar geen hondenbelasting wordt geheven. Daar is het veel schoner, omdat er een hoge boete tegenover staat voor het niet opruimen van de hondenpoep; die maatregel heeft daar wel degelijk effect.”

Limburg

Al 6 van de 32 Limburgse gemeentes heffen geen hondenbelasting. Waar die wel nog wordt geheven ben je in de gemeente Nederweert het goedkoopste uit met € 25,- per jaar. De hondenbezitters in de gemeente Venlo zijn bijna vier keer zoveel kwijt met maar liefst € 96,15 op jaarbasis.
De gemeente Heerlen is ook niet bepaald mals voor de hondenbezitter; voor de eerste hond betaal je ‘slechts’  € 85,20 in 2019, maar voor een tweede hond moet je zelfs maar liefst € 226,10 neertellen.
Kijk voor alle tarieven op http://www.cijfernieuws.nl/hondenbelastinglimburg2019/

Er kan tot 5 mei getekend worden, daarna zal de petitie aan de Provincie Limburg worden aangeboden.

Reacties