Tentoonstelling ‘Niet bang zijn’ in Migratiemuseum Heerlen

Foto: Mike Bink / Migratiemuseum

In het Migratiemuseum is nog tot 28 februari de tentoonstelling ‘Niet bang zijn’ te zien. Een ode aan de migranten, de Limburgers van toen, en aan de ‘koempelmentaliteit’.
Het Migratiemuseum Heerlen (Maanplein 52) is een tijdelijke presentatie- en ontmoetingsplek om het verleden en de actualiteit van migratie te tonen, te delen en te bespreken.

Rijke immigratiegeschiedenis

Parkstad Limburg kent een rijke geschiedenis van immigratie van mijnwerkers en hun gezinnen uit onder andere Polen, Slovenië, Italië en Marokko. Zij kwamen eind negentiende eeuw naar Nederlands Limburg om te helpen bij het opbouwen van de mijnen. In een razendsnel veranderende samenleving werden de Limburgers geconfronteerd met de komst van grote groepen mensen die niet op hen leken, die hun taal niet spraken. Die er andere ideeën en gewoontes op nahielden en die zich een plek toe-eigenden. Men sprak indertijd over ‘de Slavische invasie’ of ‘Balkantoestanden in de Mijnstreek’. Retoriek die aan Nederland anno 2019 doet denken.

Verandering

Deze tentoonstelling laat zien hoe een betrekkelijk homogene samenleving in korte tijd veranderde in een multiculturele samenleving. Ze biedt ruimte aan u als bezoeker om uw eigen migratie-verhalen, objecten, archieven, herinneringen en meningen te delen.

De titel ‘Niet Bang Zijn’ is ontleend aan het lichtkunstwerk van Thierry van Raaij. Je hoeft het niet eens te worden, maar laten we gewoon eens kijken hoever we komen…

Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Continium discovery center, Nederlands Mijnmuseum, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)/ Historisch Beeldarchief Migranten (HBM), Historisch Centrum Limburg (RHCL), Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL), 1001 Italianen en particuliere bruikleengevers.

Informatie Migratiemuseum Heerlen

  • Het Migratiemuseum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 – 18:00 uur.
  • Entree is gratis
  • Bereikbaarheid
    Of u nu te voet, per auto of met het openbaar vervoer het museum wenst te bezoeken, de ligging en de bereikbaarheid is erg goed. Wel treft u in en rondom het Maankwartier veel werkzaamheden aan. Hierdoor kan het zijn dan trappen tijdelijk zijn afgesloten.Te voet kunt u van het centrum van Heerlen, vanaf het Royal Theater, de gele routeborden naar het Maanplein volgen. Deze route is echter niet geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn. Hun adviseren wij om via de ingang van de Jumbo (Spoorsingel 81, Heerlen) de lift te nemen naar de 1e etage. Deze komt uit op het Maanplein.

    Komt u met de auto dan adviseren wij om gebruik te maken van de parkeerplaats onder het Migratiemuseum. U kunt dan het beste navigeren naar het adres Spoorsingel 63, 6412 AA, Heerlen. Hier bevindt zich de parkeergarage. Vanaf de verdieping -1 kunt u de lift nemen naar de 1e etage. Deze komt uit op het Maanplein.

    Op het Maanplein aangekomen ziet u de Heliostaat. Direct links van de Heliostaat is het Migratiemuseum.

  • Het Migratiemuseum bevindt zich in een ruw, industrieel casco pand zonder verwarming of andere sanitaire voorzieningen. De ruwheid van de ruimte en de oneven vloer sluit naadloos aan op de tentoonstelling, maar vraagt wel wat extra voorzichtigheid van de bezoekers.

Reacties