‘Drielandentrein’ rijdt vanaf zondag al in twee landen

De nieuwe Drielandentrein
Foto: René Hameleers / Arriva

Door de officiële goedkeuring vanuit Duitsland voor de nieuwe internationale treinen op de Drielandenlijn kan Arriva vanaf zondag 27 januari met één en dezelfde trein in ieder geval al de Duitse grens over.

Vanaf 9 december is in de dienstregeling van Arriva een directe uursverbinding met de trein tussen Maastricht-Aachen (RE18) opgenomen. Daarvoor heeft Arriva nieuwe treinstellen aangeschaft. In afwachting van de goedkeuring van het materieel voor Duitsland werd het traject tussen Heerlen-Aachen en v.v. vanaf 9 december tijdelijk met bussen gereden. Anne Hettinga van Arriva Nederland: “Aan die tijdelijke businzet komt nu een einde. We hebben de officiële goedkeuring vanuit Duitsland en dat betekent dat Arriva vanaf zondag 27 januari met één en dezelfde trein de grens over zal gaan”. Vanaf dan kunnen passagiers in minder dan een uur met de nieuwe treinen op het traject reizen. Gedeputeerde van de Provincie Limburg Hubert Mackus: “Ik ben enorm verheugd met deze directe verbinding tussen Maastricht en Aken. Een mooie stap voor alle reizigers.” De details van de introductie-actie voor reizigers van deze nieuwe treinlijn maakt Arriva binnenkort bekend.

Maastricht – Aachen

Met deze RE 18 is het voor passagiers mogelijk om in 55 minuten direct en comfortabel tussen Maastricht-Aachen en v.v. te reizen. De trein doet daarbij de volgende tussenstations aan: Aachen West, Herzogenrath, Eygelshoven Markt, Landgraaf, Heerlen, Valkenburg en Meersen.

Voor de reizigers vanuit Duitsland betekent dit dat ze met een enkele overstap in Heerlen verder kunnen in de richting van Utrecht en Amsterdam. Voor reizigers die vanuit Nederland komen zijn, met een overstap op de Hauptbahnhof in Aachen, bestemmingen zoals Keulen, Berlijn en Frankfurt beter bereikbaar dan ooit.

Betalen met de OV-chipkaart

Reizigers van de RE 18 kunnen voor grensoverschrijdende ritten tot en vanaf het Duitse eindpunt Aachen Hauptbahnhof met de OV-chipkaart betalen. Ook de stations in Duitsland zijn daarom voorzien van Arriva check in- check out apparatuur zoals die in Nederland ook in gebruik is. Tussen Aachen en Herzogenrath geldt het tarief van de Aachener Verkehrsverbund (AVV) en voor grensoverschrijdend reizen het Nederlandse tarief.
Meer informatie over de dienstregeling en de tarieven is via de website van Arriva (www.arriva.nl/RE18) en AVV (www.avv.de/RE18 ) te bekijken.

Introductie-actie

Voor de start van deze internationale treinverbinding, zoals die voor 9 december met de nieuwe treinen was voorzien, zette Arriva een introductie-actie in. In afwachting op de toelating in Duitsland werd deze actie opgeschort.
Arriva zal deze actie, die het eenmalig gratis meereizen met de trein op een bepaalde dag omvat, weer oppakken en binnenkort bekend maken.

Drielandenlijn

De ambitie voor deze RE18 treinlijn is van meet af aan geweest om deze ook over de Belgische grens, als drielandenlijn tussen Aachen via Heerlen en Maastricht naar Liège-Guillemins, in te zetten. Daartoe is het nieuwe materieel voorzien van de mogelijkheden om op drie verschillende stroomspanningen te rijden en is voorzien van drie veiligheidssystemen. Voor dit materieel moest door de fabrikant van de treinen een goedkeuring worden verkregen in elk van de landen.

Belgische goedkeuring laat nog op zich wachten

Voor het gedeelte van het traject tussen Maastricht en Liège is er op dit moment geen voortgang te melden. Betrokken partijen streven ernaar om de verbinding zo spoedig als mogelijk te laten starten. Uiteraard als daarbij aan alle eisen qua beveiliging en toelating is voldaan.

Reacties