Politieman aangehouden wegens ambtelijke corruptie

Dinsdagochtend 20 januari is een 38-jarige politieman uit Kerkrade van de eenheid Limburg aangehouden. Hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht door het al dan niet tegen betaling verschaffen van gegevens uit de politiesystemen aan derden. Ook wordt hij verdacht van valsheid in geschrifte in verband met het verantwoorden van gewerkte uren.

Daarnaast zijn nog twee mannen van 36 en 42 jaar uit Heerlen en Kerkrade aangehouden die verdacht worden van uitlokking van schending van de geheimhoudingsplicht en uitlokking en poging tot omkoping van een ambtenaar.

Doorzoekingen

De politie heeft op dinsdagochtend doorzoekingen gedaan in de woon- en verblijfplaatsen van de verdachten, als ook in het politiebureau waar de verdachte politieman werkzaam is. Bij de doorzoekingen zijn onder andere gegevensdragers in beslag genomen. Er is op dit moment geen reden om aan te nemen dat de agent valse processen-verbaal heeft opgemaakt. De medewerker is buiten functie gesteld.

Onderzoek

Aanleiding van het onderzoek was informatie die verstrekt werd door het Team Criminele Inlichtingen van de eigen politie eenheid Limburg. Deze informatie is in eerste instantie onderzocht door de politie eenheid Limburg en later is dit onderzoek uitgebreid met politiemensen uit eenheden buiten Limburg. De rijksrecherche heeft in deze zaak een adviserende rol gehad. Het onderzoek duurt voort en de verdachten zitten in beperkingen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.