‘SuperBloedWolfmaan’ in vroege ochtend van ‘Blauwe Maandag’

Foto: Pixabay License

Het kan niet op komende maandagochtend. Wie zich dan de moeite getroost om rond 6.00 uur zijn/haar ogen op te slaan naar het zwerk zal getuige zijn van de verduistering van de ‘Wolfmaan’, de eerste volle maan van het jaar. Die is op dat moment bovendien ook nog eens een Supermaan, omdat het ons altijd omringende hemellichaam die dag relatief dicht bij de aarde staat.
En omdat die SuperWolfmaan door de verduistering ook nog eens rood zal kleuren (Bloedmaan) is er maandagmorgen dus een totale verduistering van een SuperBloedWolfmaan.
Dit alles voltrekt zich bovendien ook nog eens op ‘Blauwe Maandag’, de datum voor de hoegenaamd meest deprimerende dag van het jaar.
Maar sta je de 21ste vroeg genoeg op, dan zal dat waarschijnlijk niet het geval zijn.

Degenen die dit alles gaan missen moeten in ieder geval wachten tot 7 september 2025, pas dan is de eerstvolgende volledige eclips in Nederland.

Hoogtepunt verduistering 6.12 uur

De eerste veranderingen in het maanlicht beginnen maandagnacht rond 3.35 uur, maar dan is er nog niet veel te zien. De echte verduistering begint rond 5.41 uur en duurt iets meer dan een uur. Dan is de maan bloedrood. Het hoogtepunt is rond 6.12 uur.
Daarna duurt het een paar uur voor de maan weer schijnt als vanouds.

Bloedmaan

De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon. Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

Volledige verduistering

Maansverduisteringen komen een paar keer per jaar voor. Maar die van maandag is volledig, en ook nog eens vrijwel helemaal te zien in Nederland. Pas vlak voor het einde gaat de maan onder. Vaak is maar een deel van de maan verduisterd, of missen we het hoogtepunt of kunnen we überhaupt niets zien.

Het weer

De vorige totale maansverduistering boven Nederland, afgelopen juli, was door bewolking niet overal goed te zien. De keer daarvoor, in september 2015, gebeurde de maansverduistering midden in de nacht en sliepen de meeste mensen er doorheen.
De weersverwachtingen voor komende maandag lijken nu echter gunstig, en het tijdstip is iets menselijker.
Er is een grote kans op opklaringen voorspeld, zodat de maansverduistering waarschijnlijk goed te zien zal zijn.
Wie het spektakel buiten wil gaan waarnemen doet er wel goed aan zich warm aan te kleden, het is koud met temperaturen die rond de -5°C kunnen liggen met plaatselijke uitschieters naar -9°C.

Reacties