Basquiats ‘Ishtar’ in bruikleen tijdens tentoonstelling in Heerlen

"Ishtar" van Basquiat
Foto: Gemeente Heerlen

De samenwerking tussen Aachen en Heerlen heeft een bijzondere bruikleen van het Aachense Ludwig Forum für Internationale Kunst aan SCHUNCK Heerlen mogelijk gemaakt.
Basquiats “Ishtar” is van 2 februari tot en met 2 juni 2019 in Heerlen zien. Tijdens de tentoonstelling ‘Basquiat – The Artist and His New York Scene’.
“Ishtar” is een uniek werk dat alle typische kenmerken van zijn energieke beeldtaal bevat. Het werd gemaakt op het hoogtepunt van Basquiats carrière. Dit vroege werk uit 1983 sluit dan goed aan bij de komende expositie in Heerlen. Die zal het tot nu toe onvertelde verhaal over het werk en leven van de jonge Basquiat gaan vertellen.

Grenzen beslechten

Sinds 2017 werken de steden Aachen en Heerlen intensiever samen om kansen over de grens beter te benutten. Cultuur is een van de thema’s die in het samenwerkingsconvenant zijn benoemd. Toen waarnemend burgemeester Emile Roemer hoorde dat SCHUNCK deze Basquiat graag in de tentoonstelling wilde opnemen, heeft hij gelijk zijn hulp aangeboden. “Door de warme contacten die we met Aachen hebben, konden we lijntjes uitzetten en is het gelukt om deze bruikleen tot stand te brengen. Een mooi voorbeeld hoe we grenzen letterlijk en figuurlijk kunnen beslechten”, aldus Roemer.

Expositie van wereldformaat in Heerlen

Voor het eerst sinds 20 jaar is er in Nederland een Basquiat tentoonstelling te zien.
Basquiat begon in de jaren 80 als graffiti-schrijver in New York. Hij groeide in korte tijd uit tot megaster die omging met popsterren als Madonna (waarmee hij een korte relatie had) en kunstenaars als Andy Warhol en Keith Haring. Het grauwe en rauwe New York van die tijd was een perfecte voedingsbodem voor een levendige graffiti-, hiphop & breakdance scene die voor een culturele ommezwaai zorgde.
Heerlen kent een soortgelijke transformatie al was de aanleiding een andere; de sluiting van de mijnen. Heerlen heeft ook een rijke geschiedenis in subculturen en heeft zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Tegen de landelijke ontwikkeling in is fors ingezet op cultuur. Daardoor is ook in Heerlen een voedingsbodem voor onder andere breakdance en straatkunst ontstaan.

Ishtar

Reacties