Koningin Máxima opent Basquiat tentoonstelling in SCHUNCK*

Foto: © RVD - Jeroen van der Meyde

Hare Majesteit Koningin Máxima opent donderdag 31 januari de tentoonstelling ‘Basquiat – The Artist and His New York Scene’ in SCHUNCK museum in Heerlen.
De tentoonstelling vertelt het verhaal van het werk en leven van de jonge Basquiat en tijdgenoten uit zijn periode in New York tussen 1978 en 1982.
Tijdens de tentoonstelling is vroeg werk te zien van Jean-Michel Basquiat en zijn tijdsgenoten, waaronder poëtische graffititeksten en grote canvassen.

Basquiat

Jean-Michel Basquiat werd geboren in New York. Hij kreeg bekendheid als een van de leden van SAMO, een gelegenheidsduo van twee graffitikunstenaars. Eind jaren zeventig beschreven zij de muren van de Lower East Side van Manhattan met raadselachtige teksten. In enkele jaren ontwikkelde Basquiat zich van graffitiartiest tot een internationaal erkend kunstenaar. Hij overleed op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van een overdosis.

Jean-Michel Basquiat en zijn sociale en artistieke context spiegelen het postindustriële en streetwise karakter van Heerlen. De sluiting van de mijnen bezorgde de stad drugs-, prostitutie- en leegstandsproblemen in de jaren tachtig en negentig. Tegelijkertijd was deze achtergrond een voedingsbodem voor een levendige graffiti-, hiphop- en breakdance-scene, net als in het New York van de vroege jaren tachtig.

Reacties