Heerlen overweegt vergunning autoverhuurbedrijven tegen criminaliteit

Archieffoto Emile Roemer
Foto: Heerlen.nieuws.nl

Burgemeester Roemer van Heerlen overweegt een vergunningplicht in te voeren voor autoverhuurbedrijven. Aanleiding voor deze maatregel zijn signalen dat criminelen vaak gebruik maken van dit soort bedrijven.
Door de vergunning wil de burgemeester de goede ondernemers van de slechte scheiden en criminaliteit bestrijden.
In januari gaat de burgemeester in gesprek met ondernemers van autoverhuurbedrijven over de plannen voor de vergunningplicht.

Criminelen

Er zijn signalen dat criminelen In Nederland vaker gebruik maken van huur- en leaseauto’s om zich zo onopvallend mogelijk te verplaatsen. Ook worden verhuurde auto’s en bedrijfsbusjes door criminelen gebruikt voor het vervoeren van bijvoorbeeld hennep, wapens en/of drugsafval.
Sommige autoverhuurders maken deze criminaliteit bewust of onbewust mogelijk door niet te vragen naar identiteitsbewijzen en grote contante betalingen te accepteren.
Daarnaast is uit landelijk en regionaal onderzoek gebleken dat er autoverhuurbedrijven door en voor criminelen worden opgericht. De boven- en onderwereld raken hierdoor verweven met als gevolg de ondermijning van onze samenleving en van een gezond ondernemersklimaat.

Aanpak ondermijning

Burgemeester Roemer: “Ondermijning is een ernstig gevaar voor de samenleving dat met alle middelen moet worden tegengegaan. Daarom overweeg ik een vergunningplicht voor dit soort bedrijven. Om criminelen aan te pakken. Maar ook om te voorkomen dat de hele branche in een kwaad daglicht komt te staan. De eerlijke en hardwerkende ondernemer wordt hiermee beschermd tegen onder meer valse concurrentie. En die eerlijke ondernemer kan door alert te zijn ook helpen criminele activiteiten te signaleren. Zo kunnen we samen Heerlen onaantrekkelijker maken voor criminelen en de stad veiliger maken.”

Reacties