Netbeheerder Enexis gaat 50.000 gasmeters vervangen

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Netbeheerder Enexis Netbeheer gaat uit voorzorg 50.000 gasmeters vervangen, nadat bij enkele meters een klein gaslek was ontdekt.
Enexis stelt dat er geen acuut veiligheidsrisico is. De tot nu gevonden lekken zijn zo klein dat ze niet of nauwelijks waarneembaar zijn.

Itron

Het gaat om gasmeters van fabrikant Itron die afkomstig zijn van een nieuwe productielijn. Vorige week werd al een kleine partij vervangen. Na verder kwaliteitsonderzoek kon de fabrikant onvoldoende aantonen dat andere meters uit dezelfde productielijn veilig blijven, aldus Enexis.
Per 27 november is Enexis gestopt met het installeren van slimme gasmeters van het merk Itron.

Vervanging

Alle klanten die het betreft ontvangen binnen enkele werkdagen een brief waarin de vervanging wordt toegelicht. Enexis zal contact opnemen om een afspraak te maken.

Welke Itron-gasmeters worden gewisseld?

Het gaat om meters die Enexis Netbeheer heeft geïnstalleerd vanaf april 2018. In oktober en november zijn de grootste aantallen van deze meters bij klanten geplaatst. Het gaat om zilverkleurige Itron-meters (G4 en G6). Ze zijn te herkennen aan de naad.
Overigens worden lang niet alle geïnstalleerde Itron-gasmeters omgewisseld. Er hangen ongeveer een half miljoen meters bij klanten in de meterkast die uit een andere productielijn komen. Met deze meters is niets aan de hand.

Klanten kunnen ook zelf via de website controleren of hun gasmeter vervangen moet worden.

 

Reacties