Emil Szarkowicz gekozen tot ‘Pool van het Jaar’ in de categorie ‘Cultuur’

Emil Szarkowicz
Foto:

Emil Szarkowicz is gekozen tot ‘Pool van het Jaar’ in de categorie ‘Cultuur’.
Deze verkiezing, georganiseerd door de Stichting Polonus, heeft tot doel Poolse successen en inbreng in de Nederlandse maatschappij zichtbaar te maken en te promoten. Daardoor worden Pools-Nederlandse betrekkingen verder ontwikkeld en/of versterkt.

Emil Szarkowicz

Emil Szarkowicz is multi-instrumentalist, hij speelt viool, klarinet, saxofoon en percussie. Is zanger, dirigent, producer, componist, arrangeur, programmamaker voor TV en radio. Hij staat officieel vermeldt in een Nederlandse muziek encyclopedie. Hij werkt met gerenommeerde artiesten, onder andere met Jan Smit, Nick&Simon, 3JS, Ellen ten Damme, Rowwen Hèze, Metropole orkest, DJ Edwin Evers, Glennis Grace, Waylon.
Emil toert al 20 jaar door heel Nederland (Koninklijk Theater Carré, DutchValley, Concert at Sea) en internationaal (Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Dubai, Curaçao, Libanon).
Emil had en heeft verschillende hit noteringen in de muzieklijsten en was het gezicht van de officiële single van de 3JS.

Verrijking

Multi-instrumentalist Emil Szarkowicz in geboren in 1976 in Tarnów, Polen. Volgens Nederlandse producent en regisseur Math Nilwik is hij “een verrijking van de Nederlandse cultuur”.

Aart Zeeman, Nederlandse journalist en TV presentator over Emil: “Emil is iemand die met zijn unieke (muzikale) talenten mensen verbroedert en helpt (nog) beter te worden dan ze al zijn. En dat ook nog es vanuit zijn onmiskenbare Poolse identiteit. Kortom, voor mij een held die een onderscheiding meer dan waard is.”

Carrière

Emil studeerde viool aan het conservatorium van Maastricht en nam deel aan masterclasses bij o.a. internationaal bekende pedagoog en violist André Gertler. Hij speelt al jaren in de bekende Nederlandse Band 3JS en Rowwen Hèze. Hij was het gezicht van de officiële single ‘Samen door’ van de 3JS.

Emil werkt als gastartiest of studiomuzikant met andere gerenommeerde artiesten: Jan Smit, Nick&Simon, Ellen ten Damme, Metropole orkest, DJ Edwin Evers, Glennis Grace, Waylon, Tren van Enckevort, Jack Poels, Racoon, Stef Bos, Frans Pollux, Mark Pütz, Lex Nelissen, Paul van Loo, Ivo Rosbeek.

Hij is op diverse podia: nationaal (Heel Nederland) en internationaal (Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Dubai, Curaçao, Libanon) te zien. Hij toert al 20 jaar op theatergebied en poppodia met verschillende artiesten en muziekprojecten het hele land door: Koninklijk Theater Carré, DutchValley en Concert at Sea.

Emil had en heeft verschillende hit noteringen in de Nederlandse en Limburgse muzieklijsten. Hij schrijft liedjes en maakt arrangementen voor eigen muziekprogramma’s en voor bekende artiesten. Hij maakt muziek bij commercials, programma’s voor Radio en TV in binnen en buitenland. Ook heeft hij als acteur in een commercial een rol gehad voor het Energiebedrijf Nuon.

Emil is bij de regionale Limburgse omroep L1 presentator, redacteur en programmamaker en maakt twee radioprogramma’s “Emil en de Muziek” en “L1 Klassieke Avond” waarin hij professionele en amateur musici uit de muziekwereld op geheel eigenwijze aan de tand voelt.

Emil maakte met Math Nilwik in opdracht van L1 TV programma’s:

  • De Tent van Emil, een programma voor jong talent.
  • Hotel Szarkowicz, bekende Nederlandse artiesten de samenwerking aan gaan met onbekend jong muzikaal talent.
  • WMC Journaal, over het Wereld Muziek Concours.
  • Het WMC van Emil, een vooruitblik waarbij Emil op bezoek gaat naar Blaasorkesten in binnen- en buitenland die in voorbereiding zijn voor het WMC.
  • Emil en de Blaasmuziek, hij duikt in de wereld van de HAFA, Blaasmuziek orkesten, op zoek naar het geheim van de tomeloze inzet van gepassioneerde musici.

Podium

Emil Szarkowicz staat al dik tien jaar samen op het podium met Frans Pollux. De gevoelige snaren van Emils viool klinken op bijna alle liedjes van Frans. Over die muziek, over hun leven, van Polen tot de Venlose Parade, vertellen ze in een theatershow vol humor, melancholie en prachtige liedjes.

Als ‘Holland en Polland’ werkte hij samen met Ivo Rosbeek in diverse muziek- en theaterprogramma’s. Ze schreven liedjes, arrangeerden, produceerden. Voor de ‘Waalse Medammecour’, een bekende regionale carnavalsrevue voor theater en TV, namen zij de volledige muzikale productie voor hun rekening.

Emil was jarenlang actief als dirigent van de Jeugdharmonie Sint Gerardus uit Heksenberg-Heerlen waarmee hij 2 keer Limburgs kampioen mee werd van het Limburgse Bond van Muziekgezelschappen Jeugdconcours.

Met zijn deelname samen met Herriemenie Miserabel, waar hij jarenlang dirigent van was, schreef hij met Bart Storcken voor het LVK, een groot Liedjes Concours voor Carnaval, diverse nummers die met succes werd afgesloten met een 2e en 3e plaats en was hij tijdens de Boetegewoene Boete Zitting in de Zoepkoel in Venlo vaak als artiest te zien en te horen.

Door zijn breed georiënteerde interesses en werkzaamheden op cultureel gebied is Emil zijn Poolse roots niet vergeten en is mede daardoor ook totaal geïntegreerd in de Limburgse en Nederlandse cultuur op verschillende vlakken en werkt hij samen met mensen uit de wereld van muziek, kunst, radio, tv en multimedia.

Agata Stanisławska (TVP Polonia) over Emil: “In de kring van Nederlandse musici wordt hij “een Pool uit Limburg” genoemd en is daar erg trots op.”

Reacties