Toekomst Tour Parkstad: energiemakers door Landgraaf en Heerlen

Foto: Toekomst Tour Parkstad

Zaterdag was de langste etappe van de Toekomst Tour Parkstad tot nu toe. Maar liefst vier duurzame voorbeeldprojecten zijn bezocht in Landgraaf en Heerlen door de in geel gehulde energiemakers. Snowworld, Scouting Kapelaan Berix, het MODLAR-proefproject en de lezing van Aline Ploeg zijn daarbij gewaardeerd met de “Toekomst Tour Proof” erkenning.

Toekomst Tour

Het peloton met de ‘gele fietsers’ op de tandems krijgt steeds meer bekendheid en waardering in Parkstad Limburg. Plv Wethouder van Heerlen Ewout Tijdeman: “Geweldig initiatief! Ik zie het als een beweging, een beweging die energie geeft en wat mij betreft ook groeit! Bewustwording, kennisdelen en beleving, prachtige combinatie. Ik ben fan.”
Volgend weekend is de laatste etappe van dit jaar in Kerkrade.

Met de Toekomst Tour brengen eigen inwoners van de acht Parkstad gemeenten als energiemakers bestaande oplossingen in beeld om elkaar te stimuleren om samen duurzaam te leven.
Deze voorbeelden delen ze ook op de site www.toekomsttourparkstad.nl en de Facebookpagina www.facebook.com/toekomsttourparkstad/.

Snowworld: 9144 zonnepanelen voorzien energiebehoefte 750 huishoudens

Wethouder Freed Janssen van Landgraaf introduceerde de energiemakers deze dag bij het mega zonnepanelen project van Snowworld. Maar liefst 9144 zonnepanelen prijken op het gigantische dak van deze bekende overdekte skipiste. De energie die hierbij wordt opgewekt is gelijk aan de behoefte van maar liefst 750 huishoudens. Om deze enorme hoeveelheid zonnepanelen te kunnen installeren, is het meest complexe zonnepanelenproject van Europa uitgevoerd. De skihal in Landgraaf heeft namelijk geen vlak, maar een hellend dak. Hierdoor moest een speciale dakconstructie ontwikkeld worden, om de zonnepanelen op te kunnen monteren.

De piramide van Scouting Kapelaan Berix

De tweede stop was bij de scouting Kapelaan Berix in Heerlen. De ‘piramide’ zoals het eigen markante gebouw ook genoemd wordt, heeft geen gasaansluiting en dat had een praktische reden: door de schuine wanden is er weinig plek voor radiatoren. Vloerverwarming met warmtepompinstallatie met warmteterugwinning is de oplossing. Met warmte en koude uit de bodem via een horizontale bodemwarmtewisselaar. Nu wordt ook gewerkt aan een eigen zonnestroominstallatie. Dan wordt het gebouw zelfs energie-neutraal.
Heerlen had nog meer concrete goede duurzame voorbeelden voor de energiemakers in petto.

MODLAR proefproject: Binnen een week energie-neutraal

De energiemakers kregen bij aankomst in de Breitnerstraat uitleg over het zogenaamde MODLAR-project van Woonpunt en Zuyd Hogeschool. Daar zijn twee woningen volledig energieneutraal gerenoveerd. Per woning duurde de verbouwing slechts een week. Er werd gewerkt met kant en klare hightech modulaire units met onder andere een dak met volledig geïntegreerde zonnepanelen. Daarnaast beschikt de woning over een warmtepomp die gebruik maakt van aardwarmte. De energiemakers vervolgden hun etappe onvermoeibaar naar de laatste stop: het Bètahuis.

Energiemaker Aline en impact voeding op de wereld

Op een geheel eigen wijze benaderde de eigen energiemaker Aline hoe je zelf invulling kunt geven aan duurzaamheid door iets te doen met wat je eet. Plantaardige voeding neemt een belangrijke plaats in haar leven in. Vanaf haar 10e jaar eet ze geen vlees meer. Tijdens haar lezing kwam ze met zeer opmerkelijke “weet-je-datjes” om de impact van vlees op onze wereld onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld; een dag vlees eten is gelijk aan een jaar lang een gloeilamp laten branden of een maand lang dagelijks douchen. Ze geeft zo op verrassende manier uitleg over en inzicht in het effect van plantaardige voeding op de wereld. Iets dat iedereen aan het denken zette. Hiermee eindigde Toekomst Tour Parkstad waarbij alle projecten de begeerde “Toekomst Tour Proof” erkenning in ontvangst mochten nemen van de energiemakers.

Volgende etappe

De volgende en laatste etappe van dit jaar is op zaterdag 24 november in Kerkrade.

Nieuwe energiemakers

Toekomst Tour Parkstad kan nog meer energiemakers gebruiken. Heb je groen bloed en een hart voor duurzaamheid? Wil jij het verschil maken en voorloper zijn op weg naar een energievolle en duurzame toekomst? Lijkt het je leuk om te filmen of vloggen tijdens de tours én ben je enthousiast en zit je vol energie?
Meld je dan aan via toekomsttourparkstad.nl.

Toekomst Tour langs energie-initiatieven in Parkstad

Inwoners van de 8 Parkstad-gemeenten bezoeken als energiemakers per tandem energievolle projecten in Parkstad. Zij brengen tijdens hun bezoeken goede duurzaamheidsinitiatieven die er al zijn onder de aandacht van iedereen. Zo leren inwoners van elkaar wat er al gebeurt en stimuleren ze elkaar om ook zelf aan de slag te gaan. Zij vertellen hierover op social mediakanalen zoals Facebook en via lokale media.

Waar komt de Toekomst Tour vandaan?

De Parkstad gemeenten (Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal) hebben met PALET (Parkstad Limburg Energie Transitie) de ambitie uitgesproken om in 2040 energie-neutraal te zijn.
Om dit te bereiken is naast het beperken van energieverbruik ook het opwekken van duurzame energie nodig.
Een samenwerking tussen inwoners, overheden, bedrijven en instellingen vormt de basis voor succes.

Reacties