Tiende VPRO Tegenlicht Meet Up in Heerlen: ‘Klik- en kluseconomie’.

Foto:

Dinsdag 20 november 2018, vanaf 19.30 uur vindt in Café Pelt de tiende “VPRO Tegenlicht Meet Up” plaats. Thema en gespreksonderwerp ditmaal is de ‘Klik- en kluseconomie’.

Silicon Valley zet wereldwijd de arbeidsmarkt op zijn kop. Met agressieve strategieën knagen online platformen als Uber en Deliveroo aan ons poldermodel en onze verzorgingsstaat. Zonder sollicitatiegesprek, pensioen, verzekeringen of baas. Alles wordt geregeld via de app op je mobieltje. Goedkoop en makkelijk voor aanbieder en consument. Lekker vrij en flexibel voor de werker. Die is geen kantoorslaaf, maar klikt gewoon even voor een klus. Laten we de klussers spartelen of bieden we ze vaste poldergrond?
Zoals gewoonlijk wordt eerst de VPRO Tegenlicht-uitzending ‘Klik- en kluseconomie’ herhaald en daarna vindt hierover een gesprek plaats.

Nadere informatie

 • Zoals gewoonlijk opent Erik Duijsings de bijeenkomst, is Harrie Winteraeken de gespreksleider en Frits Pelt de gastheer. Er is ditmaal geen externe inleider.
 • Oorspronkelijk was voor deze datum de Tegenlicht aflevering ‘Peperdure pillen’ voorzien. We hebben daarvoor een zeer relevante inleider gevonden, die echter op 20-11 verhinderd is. De uitzending ‘Peperdure pillen’ zal de eerstvolgende Tegenlicht Meet Up Heerlen vullen.
 • Rondom de documentaires van het VPRO-programma Tegenlicht worden her en der in den lande Meet Ups georganiseerd. Dit zijn bijeenkomsten waar over een uitzending van Tegenlicht wordt nagepraat. Tegenlicht Meet Ups zijn in beginsel vormvrij. Het enige vereiste is dat er een onderwerp aan de orde komt uit een aflevering van VPRO Tegenlicht.
 • In café Pelt vinden regelmatig publieksactiviteiten plaats zoals de Quiznight, de talkshow Noa de Mes en het Café Mondiaal. De Tegenlicht Meet Ups sluiten hier ‘naadloos’ op aan.
 • De Tegenlicht Meet Ups in café Pelt worden georganiseerd door een klein groepje mensen dat momenteel bestaat uit Erik Duijsings, Frits Pelt en Harrie Winteraeken. In beginsel vinden de Meet Ups (buiten de vakantieperiodes) één keer per maand plaats op een dinsdagavond. Voor meer informatie kunt u terecht bij Harrie Winteraeken.

En verder

 • Aanvullende informatie over de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Klik- en kluseconomie van zondag 4 november 2018: de klik- en kluseconomie groeit snel. Een groot deel blijft in duister gehuld.
 • Online platforms als Mechanical Turk van Amazon en het Duitse Clickwork.com zijn bij het grote publiek onbekend. Internetgiganten als Microsoft en Google plaatsen op deze platforms leertaken voor hun algoritmes. Miljoenen klikwerkers verdienen een grijpstuiver met het aanklikken van fotootjes of het beoordelen van filmpjes om kunstmatige intelligentie nóg slimmer te maken. De taken kunnen soms bizarre vormen aannemen. Het verdient een paar cent per klik maar je kan het thuis doen. Dus stelt het veel mensen in staat om met dit online platformwerk toch een habbekrats bij elkaar te klikken.
 • Hoe gaat Nederland om met de uitdagingen van de platformeconomie? De negatieve uitwassen zijn inmiddels bekend. Al het risico ligt bij de klussers. Chauffeurs rijden soms uren rond voor bijna nop als er geen klussen zijn. Een nieuwe Nederlandse internetgigant dient zich aan: Temper. Opgericht door online talent van het jaar Paul Eggink. Hij brengt klussers en werkgevers in de horeca bij elkaar via een online platform. Het bedrijf groeit explosief en inmiddels kennen veel horecabedrijven al een ‘Temperschil’. Is Paul Eggink een online ondernemer nieuwe stijl die in de beste traditie van de polder met iedereen het gesprek wil aangaan of is hij de disrupter in schaapskleren?

 

Info:

 • ‘Klik- en kluseconomie’
 • VPRO Tegenlicht Meet Up in Heerlen
 • Dinsdag 20 november 2018, vanaf 19.30 uur
 • Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen

Reacties