Zorginnovatiebedrijf Qwiek presenteert ‘slaapverwekkend’ product

Bewoner en zorgverlener genieten samen van de Qwiek.snooze.
Foto: Qwiek

Ruim 46% van de bewoners in Nederlandse zorghuizen lijdt aan slaapproblemen. Door ouderdom en een ziekte zoals dementie kunnen slaapproblemen toenemen. Denk aan moeilijk inslapen, intensief dromen of ‘s nachts wakker worden.
Het Heerlense zorginnovatiebedrijf Qwiek introduceerde vandaag tijdens het Miracles of Music congres een nieuw product op de Nederlandse markt om specifiek deze doelgroep te ondersteunen: de Qwiek.snooze. Een muziekkussen dat de verbinding maakt tussen muziek en slaap en ervoor zorgt dat, wanneer je in bed gaat liggen, je wordt meegenomen in een persoonlijke muziekbeleving. Hierdoor kun je op een ontspannen manier in slaap vallen.

Slaapproblemen

Bijna de helft van alle zorghuisbewoners in Nederland heeft slaapproblemen.
Ze vallen moeilijk in slaap door het gebruik van medicijnen of onderprikkeling. Bij 1 op de 5 bewoners met dementie ontstaat zelfs nachtelijke onrust waarbij de bewoners roep- en dwaalgedrag vertonen. Uit de praktijk blijkt dat slaapproblemen veelal worden behandeld met vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals medicatie .
Qwiek wil met de Qwiek.snooze een alternatief aandragen om mensen met slaapproblemen te ondersteunen om rustig in slaap te vallen en de kwaliteit van hun slaap te verbeteren.

Snoozen voor het slapengaan

Hoe werkt het? “De Qwiek.snooze plaats je onder je eigen hoofdkussen. Wanneer je vervolgens in bed gaat liggen, wordt de muziek afgespeeld. Door middel van de ingebouwde sensoren, leert het product individuele slaappatronen herkennen en vertaalt deze naar een muziekbeleving op maat”, legt Tom Frissen, een van de ontwikkelaars, uit.
Alie-Jet Allema, HBO Verpleegkundige gerontologie en geriatrie (VGG) van ZuidOostZorg locatie Nijbertilla, had de eer om de Qwiek.snooze als een van de eersten te testen bij de bewoners: “Wij hebben de Qwiek.snooze ingezet in de nacht bij bewoners met nachtelijke onrust, maar zien ook mogelijkheden voor overdag. Dan kan het product met name worden
ingezet om welzijn te bieden aan de bewoners.”

Ook bij Envida in Maastricht mochten ze het product al uitgebreid testen. “Wanneer je in bed gaat liggen, word je echt omarmd door de muziek”, vertelt Dave Reuters, zorgcoördinator bij Envida. “De Qwiek.snooze kun je eigenlijk zien als de snooze knop voor het slapengaan.”

Erkende muziekkusseninterventie

De Qwiek.snooze is ontwikkeld in samenwerking met muziektherapeute Annemieke Raven-De Vries. Annemieke bedacht al eerder de muziekkusseninterventie, waarbij geïndividualiseerde muziek ingezet wordt om (nachtelijke) onrust tegen te gaan en het inslapen te bevorderen.
De muziekkusseninterventie is inmiddels door Vilans erkend als “theoretisch goed onderbouwde interventie” in de langdurige zorg. “De Qwiek.snooze hebben wij op basis van praktijkervaringen zo kunnen ontwikkelen dat het een ideaal product is voor de muziekkusseninterventie. De kwaliteit van het geluid, de eenvoudige bediening én de mogelijkheid om hem onder je eigen hoofdkussen te plaatsen, geven echt een meerwaarde aan de interventie”, vertelt Annemieke.

Doorontwikkeling

De Qwiek.snooze wordt de komende tijd uitgebreid getest en doorontwikkeld binnen de intramurale zorg. Daarnaast wordt op de lange termijn ook een variant voor de thuiszorg uitgebracht, want slaapproblemen komen natuurlijk niet alleen voor in de zorghuizen.

Over Qwiek

Qwiek heeft al meer dan 5 jaar ervaring in het ontwikkelen van zorginnovaties voor senioren en verstandelijk gehandicapten.
De producten van Qwiek kenmerken zich vooral doordat de kwalitatieve en hoogstaande technologie verpakt wordt in een robuust design dat eenvoud uitstraalt, waarmee het perfect aansluit op de doelgroep.
Mede door de nauwe samenwerking met zorginstellingen, zorgmedewerkers, cliënten en toonaangevende innovators in de zorg, hebben zij succesvolle producten ontwikkeld.
Al een derde van de Nederlandse zorghuizen maakt dagelijks gebruik van deze producten ter ondersteuning van diverse zorgmomenten.

Reacties