Spektakel in Heerlen: balanceren op 25 meter boven Carbon6 en Maanplein

Foto: Pascal Moors - Nose for photography

Slackliners en highliners uit de hele wereld zijn deze week in Heerlen om op 25 meter hoge highlines boven de stad te balanceren.
Het letterlijk hoogtepunt is een spectaculaire demonstratie op vrijdag 2 november die start bij Carbon6 en wordt vervolgd op het Maanplein in Maankwartier. De internationale slackliners halen daarbij allerlei capriolen uit: van muziek maken tot jongleren op de lijn.

Dit spektakel is tevens de opening van het Dutch Mountain Film Festival (DMFF) dat diezelfde avond van start gaat in het Royal Theater.
Iedereen is uitgenodigd om te komen kijken. Aanvang is 17.30 uur, de toegang is gratis. Bezoekers kunnen gratis parkeren bij Carbon 6 aan de Kloosterweg 1.

Veel mogelijkheden

Het publiek kon in 2017 al kennismaken met slacklinen. Toen vond de opening van het DMFF plaats in Kerkrade en werd er gebalanceerd tussen de flats in Bleijerheide. Cor Vinke uit Zwolle is slackliner in hart en nieren en samen met het DMFF de kartrekker. Hij is enthousiast over de vele mogelijkheden die Heerlen-centrum biedt. “In mijn hoofd heb ik al lijnen gespannen van SCHUNK* of de Pancratiuskerk naar Q-Park”, lacht hij. Voordat je echter een lijn kunt spannen, moet er veel geregeld worden. “Je hebt toestemming nodig van de eigenaar, je kijkt naar constructies en vraagt tekeningen op. Er zijn berekeningen, vergunningen en verzekeringen nodig.”

Slackline City

Dat is voor Carbon6 en het Maanplein nu geregeld. Cor verwacht dat de wereldwijde community – die alsmaar groter wordt – zijn enthousiasme voor Heerlen zal delen. Het DMFF hoopt stiekem zelfs dat Heerlen dé plek wordt waar slackliners jaarlijks naar afreizen om elkaar te ontmoeten en samen te oefenen. Heerlen als Slackline City dus.

Programma 2 november

Vanaf 17.00 uur mogen bezoekers gratis parkeren bij Carbon6. De show wordt om 17.30 uur geopend door wethouder cultuur Jordy Clemens, waarna de voorstelling start. Vervolgens gaat de stoet via het Mijnmuseumpad naar het Maanplein voor een vervolgoptreden. Bezoekers die een ticket hebben gekocht voor de opening van het Dutch Mountain Film Festival kunnen aansluitend naar het Royal Theater. Onderweg komen ze dan ook nog eens langs de DMFF-fototentoonstelling, die in de zuilengalerij van Maankwartier hangt.

Over slacklinen

Bij slacklinen balanceer je op een strak gespannen band. Die band is dynamisch en reageert op beweging. Dat maakt het mogelijk om er trucjes op te doen. Het is een sport die normaal gesproken wordt beoefend in het hooggebergte. De demonstratie wordt mogelijk gemaakt dankzij de Nederlandse Slackline Vereniging SlackNED, DMFF, Carbon6, Heerlen Mijn Stad en Maankwartier.

Kijk voor het complete programma op www.dmff.eu

Reacties