‘Bezin in Limburg’ wint 2e prijs bij Cultural Tourism Destination Award

Foto: VVV Zuid-Limburg

Wethouder Ramon Lucassen van de gemeente Landgraaf nam donderdagavond namens de regio Zuid-Limburg in Cyprus de 2e prijs in ontvangst binnen de competitie om de Cultural Tourism Destination Award. Dit gebeurde tijdens de 11e Internationale Conferentie over Cultuurtoerisme in Europa.

De Cultural Tourism Destination Award wordt sinds 2014 jaarlijks uitgereikt. Het is een initiatief van ECTN, het European Cultural Tourism Network, in samenwerking met de European Travel Commission and Europa Nostra.
Ter gelegenheid van het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed 2018 kende de prijs dit jaar voor het eerst zeven categorieën.
Zuid-Limburg won de 2e prijs binnen de categorie Religieus Toerisme voor haar werk op het vlak van bezinningstoerisme. De winnaar binnen de categorie Religieus Toerisme is het Italiaanse Umbrië met de nieuw ontwikkelde route rond Franciscus van Assisi.

Bezin in Limburg

Wethouder Lucassen van Landgraaf neemt prijs in ontvangst

Het bidbook met als titel South Limburg, a Spiritual Awakening (Bezin in Limburg) werd geschreven en ingediend door Anya Niewierra van VVV Zuid-Limburg.
De jury was met name gecharmeerd van de innovatieve wijze waarop de regio haar katholieke DNA met de vele religieuze gebouwen en katholieke tradities koppelt aan de zoektocht van de moderne mens naar de ‘zin van het leven’. Limburg was in 2009 de eerste regio in Nederland die de term bezinningstoerisme introduceerde. En daar ook een aparte strategie voor ontwikkelde en uitvoerde.

Beleefweekend

Een concreet resultaat van Bezin in Limburg is het komend weekend te bezoeken. Immers, van 26 tot 28 oktober wordt in het heuvelland inmiddels alweer voor de 8e keer het Beleefweekend georganiseerd. Met diverse activiteiten rond stilte, spiritualiteit, wellness, kunst en natuur.
Het evenement begon in 2011 in Vaals op initiatief van de gemeente. Inmiddels is het een particulier project dat gesteund wordt door de 3 zuidelijke citta slow gemeenten en de VVV.

Daarnaast leidde de ervaring van Zuid-Limburg met bezinningstoerisme tot de uitnodiging om lid te worden van de Europese Federatie van de Saint James Way. Daarmee gepaard is een aanstaande promotionele boost van deze wereldberoemde route van Santiago de Compostella in en naar Zuid-Limburg.

Diversiteit

Wethouder Ramon Lucassen vertelt dat de jury tijdens de avond van de uitreiking vooral te spreken was over de diversiteit waarmee het thema ‘Bezin in Limburg’ is ingevuld, zoals stiltewandelingen, yoga met zicht over de heuvels, lantaarntochten, wellness en rondleidingen langs wegkruisjes. Hij kreeg na afloop vragen van andere Europese bestemmingen die met name deze spirituele insteek vernieuwend vonden.

Volgens Anya Niewierra, algemeen directeur van VVV Zuid-Limburg, blijkt met deze prijs opnieuw dat inzetten op een toerisme dat gekoppeld is aan het culturele DNA van Zuid-Limburg de toekomst heeft. “Hoe dichter wij bij onszelf blijven, hoe meer onze gasten ons waarderen.”

Reacties